Tromsö - mycket mer än natur och norrsken

Den fredag jag landar på Tromsös flygplats är det invigning av Nordlysfestivalen. En stor, veckolång musikfestival där bland annat Django Bates uruppför ett verk för klarinett och orkester med Håvard Lund som solist och där Bolsjojteatern tillsammans med Nordnorsk opera sätter upp Figaros bröllop.

Polarmuseet i Tromsö.

Polarmuseet i Tromsö.

Foto: Eija Dunder

Kultur2015-02-20 06:30

Då är det bara någon vecka sedan Tromsö filmfestival avslutats. En festival som under de 25 år den funnits vuxit till den största filmfestivalen i Norge med 12 heltidsanställda.

Det är i slutet av januari, mitt under mörkertiden, och det går inte att säga annat än att Tromsö fullständigt bubblar av energi.

- Folk är stolta över vårt kulturliv, säger Lisa Hoen.

Hon är kulturchef i Tromsö och möter upp i stadshuset, tillsammans med kulturpolitikern Jonas Stein. En byggnad som också innehåller en av stadens stoltheter, biblioteket som nu också utökar sina öppettider med självbetjäning för att serva medborgarna med böcker och läslust.

Och de är överens. Det råder och har dessutom under lång tid rått en politisk konsensus över att kultur är viktigt för staden. Kultur ska kosta och då inte bara för att locka turister, utan främst för att skapa trivsel och "bo-lust" men också för att de ser att kultur är en tillväxtnäring.

- Vi är ganska avundsjuka på er i Sverige. Ni har så många olika internationella företag och lyckas dessutom inom de kreativa näringarna, menar Jonas Stein.

Han lyfter Sveriges framgångar inom både musik-film och dataspelsindustrin.

- Norge måste hitta fler näringar än olja och fisk och då är de kreativa näringarna intressanta, menar han.

Det entreprenörskapet menar de finns i Tromsö. Med en befolkning ungefär lika stor som Luleå, tillika en universitetsstad, finns jämförelser att göra. Mycket är likt. I Tromsö finns akademisk musikutbildning och sedan några år även en konstutbildning på universitetet. Här finns regionteatern Hålogaland teater, museum, kulturhus, bibliotek, tre konstnärsdrivna gallerier, symfoniorkester och landets äldsta stumfilmsbiograf. Det som sticker ut är stadens alla festivaler som närmast verkar avlösa varandra, i alla fall under mörkertiden för att sedan återkomma under årets ljusa månader. Samt det rika kafélivet.

- I Tromsö går alla ut, även de som är plus 60 år. Vi möts ute på stan, säger Lisa Hoen.

Viljan att träffas tror hon bidrar till att mycket händer. Det är kort mellan makt och initiativkraft.

- Dessutom har Tromsö alltid varit en internationell stad eftersom vi har fiskerinäringen. Många som växer upp här utbildar sig också utomlands, säger hon.

Martha Otte, chef för filmfestivalen, tillhör de inflyttande. Hon kom 1998 till Tromsö från Kalifornien i USA för att studera norsk språk, litteratur och filosofi.

- Jag var anti till både Hollywood och USA.

Film och berättande har löpt som en röd tråd genom hennes liv. Hon arbetade under många år ideellt för filmfestivalen som hon menar är ett viktigt alternativt till just Hollywood. När filmfestivalen drog igång hade de 5 200 besök, vid årets festival cirka 59 000.

- Jag tror inte att filmfestivalen kan växa mer. Det handlar snarare om att utveckla inriktning och innehåll. Ha fler temaprogram och sätta in saker i sammanhang, menar hon.

Festivalen anser hon viktig, inte bara för att människor har behov av att komma samman under mörkertiden för en kulturupplevelse, utan också för samhällsdebatten.

- Nordnorge behöver också bygga upp nya arbetsplatser och där har kulturnäringarna en framtid. Men de behöver hjälp för att etablera sig och växa, säger Martha Otte.

Fotnot: Imorgon får ni möta Nina Wester, regionteaterchef för Hålogaland teater, som lämnade Stockholm och Dramaten för Tromsö i Nordnorge.

Kultur i Tromsö / del 1

Tromsö

Tromsö är med ungefär 70 000 invånare Nordens största ort norr om polcirkeln.

Här finns världens nordligaste universitet och katedral.

De flesta av invånarna arbetar idag med utbildning, forskning, förvaltning, fiskeexport, eller satellitteknik.

Klimatet är med tanke på breddgraden förhållandevis milt på vintrarna.

Mellan 21 november och 21 januari råder polarnatt, med goda möjligheter att se norrsken om vädret är klart samtidigt som solvinden är stark.

Under tiden från 20 maj till 22 juli är det midnattssol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!