Ja, i utställningen "Sápmi runt hörnet" visar unga samiska designers och hantverkare på mönster med syfte att väcka nyfikenhet utanför traditionella samiska miljöer.
– Vi ville visa göteborgarna på det moderna Sápmi, säger designern Maria Vinka, initiativtagare till utställningen tillsammans med Laila Brandsfjell.
Uppvuxen i Göteborg med rötter i Tärnaby har hantverket varit en naturlig del av hennes uppväxt. Själv har hon alltid varit intresserad av att teckna och skapa mönster. Ett intresse som slutligen fick henne att välja yrkesbana som designer. Under många år jobbat hon åt Ikea där hon bland annat designat en kåsa i porslin och en korg med formen av en rotslöjdskrona. Men det var skoband som var det första hon skaffade när hon blev intresserad av sitt samiska ursprung.
– Därför ville jag göra ett hommage till skobandet som jag tycker påminner om ett okänt Kinderegg för många. Det berättar om vilket område i Sápmi man tillhör, om man är gift eller ogift samtidigt som de skyddar mot snö, slask och om man som jag bor i Göteborg, från grus. Och så är de vackra! Det är mycket folk inte vet om skoband, ler hon.
Hon betonar att doudje – det traditionella hantverket – har sin plats.
– Det är vackert och fint, men syftet med denna utställning är att visa på ny design. Hur nya samiska mönster kan se ut.
Laila Brandsfjells mönster "Gåamalohke", inspirerat av renens tjocktarm har redan nämnts medan den unga norska sameslöjdaren Ove Stødle skapat ett skirt mönster inspirerad av den första isen som bildas om hösten samt ett tämligen färggrant mönster av mjölkpaket.
– Han menar att var man är kommer i Sápmi finns ett mjölkpaket på bordet till kaffet som bjuds. En gemenskap som närmast är gränslös, säger Maria Vinka.
Förutom "Sápmi runt hörnet" hade även en utställning producerad av Ájtte om samiska dräkter vernissage, liksom Anastasia Sedovas utställning Genius Loci norr, som producerats av Norrbottens museum och visats i Luleå.
– Utställningen är min dedikation till norra Sverige, berättar hon.
Utställningen består av hennes egna fotominnen som byggts upp till egna världar.
– Det är omöjligt att berätta om norra Sverige utan att tala om landskapet som närmast är besjälat i människorna som bor här. Därför presenterar jag mina minnen av bergen här uppifrån där jag hoppas att jag lyckats fånga andan som finns i norr, säger Anastasia Sedova.