Tornedalsteatern redo för höstsäsong

En barnpjäs med syfte att revitalisera språket, en pjäs om författaren Sekel Nordenstrand från Seskarö och så en nysatsning på sommarteater vid Pajalas älvstrand.

Erling Fredriksson, teaterchef för Tornedalsteatern, håller upp manuset till musikteatern "Den lycklige laxen"  - en föreställning som bygger på Tornedalens historia från 1600-talet till nutid och som ska sättas upp nästa sommar vid älvstranden i Pajala.

Erling Fredriksson, teaterchef för Tornedalsteatern, håller upp manuset till musikteatern "Den lycklige laxen" - en föreställning som bygger på Tornedalens historia från 1600-talet till nutid och som ska sättas upp nästa sommar vid älvstranden i Pajala.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-08-28 16:30

Det är några av alla de teaterföreställningar som Tornedalsteatern kommer att bjuda på under hösten och kommande vår och sommar.

– På grund av coronapandemin har vi flyttat fram produktioner men nu hoppas vi kunna spela och repetera på ett säkert sätt. Samtidigt vet man aldrig vad som händer, säger Erling Fredriksson.

Det är främst teaterns nysatsning på sommarteater vid älvstranden i Pajala som oroar honom.

– Jag ser framför mig en stor ensemble, men det går förvisso att dela upp deltagarna i olika grupper. Men visst, det är komplicerat. Gestaltning kräver ibland närhet, säger han.

Det är Erling Fredrikssons egen musikteater "Den lycklige laxen" som spelades år 1999 och 2000 som han hoppas ska väcka liv i amatörteatern i bygden som fört en slumrande tillvaro de senaste åren.

– Jag vill återskapa ett stort amatörteaterintresse. Därför satsar vi även på ett treårigt konstprojekt i samarbete med Pajala kommun för att involvera fler människor. Konst och teater i fin symbios, menar han.

Redan i slutet av september har barnteatern "Hasse ja Helmi" premiär – en föreställning med syfte att revitalisera språket och locka barn att lära sig meänkieli. Det är den första av tre föreställningar med samma karaktärer. Två karaktärer som barnen därmed kan känna igen.

Det är skådespelarna Anna Åsdell och Anton Hennix Raukola som under tre år kommer att spela Hasse och Helmi. 

– I den första föreställningen har vi en lektion i meänkieli som urartar, men redan till veckan spelar vi en musikvideo i samarbete med Utbildningsradion. Det samarbetet vet vi ännu inte hur det kan utvecklas, säger de.

Anton Hennix Raukola kommer även att medverka i den nyskriva pjäsen "Lydia och Sekel – Två liv". Det är journalisten Tomas Bresky som skrivit manus – en pjäs som bygger på författaren Sekel Nordenstrand liv.

– Sekel Nordenstrand föddes på Seskarö år 1900. 12 år gammal började han jobba på Granviks såg och var bland annat med under hungerupproret 1917 men närde hela tiden en dröm om att bli författare. Han flyttade till Bergslagen, skaffade familj och slets mellan sin dröm och plikten att försörja familjen. Inte minst efter att han kom i kontakt med Klarabohemerna i Stockholm som såg hans talang, berättar Tomas Bresky.

När Sekel Nordenstrand dog 55 år gammal hade han skrivit tre romaner, en mängd av artiklar och dikter samt efterlämnade även en ofullbordad roman om Seskarö. Det manuset finns nu i Tomas Breskys ägo.

– Han var ärligt inte den största skribenten. Han slet nog mycket med språket och beskrivs av sina barn som kolerisk. Däremot stod han mycket nära sin mamma Lydia som födde 20 barn. Därför är hon också med i pjäsen, liksom politiska händelser och livet på Seskarö under tidigt 1900-tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!