– Det är bara ett av tomtebarnen som har bra koll på julfirandet, men det gör övriga tomtefamiljen än mer förvirrad, säger Camilla Blomquist, manusförfattare till årets julkalender "Den glömda julen".
Sedan 1995 har Lule Stassteater bjudit på en gratis julkalender i Stadsparken i Luleå. Det är en kär tradition som bröts ifjol på grund av pandemin – en speciell period som Camilla Blomquist inspirerats av i sitt manus.
– Jag tror att många försöker hitta tillbaka till hur vi umgicks och gjorde innan pandemin. Ur den tanken föddes också inledningen till min berättelse. För tomtefamiljen, som varit på resande fot i några år och inte kunnat fira jul undrar om det verkligen var i Stadsparken de bodde, säger hon.
Den röda tråden genom berättelsen är hur vi förhåller oss till traditioner – för inte brukar det väl komma harar och spöken på julafton?
– Julen är traditionstyngd och jag tror att det finns en hel del igenkänning i diskussioner om vad som är viktigt under julen. En del kan inte tänka sig en jul utan skinka, medan någon annan inte allas tycker att den är nödvändig på julbordet. Traditioner förändras över tid och det har jag tagit fasta på i "Den glömda julen", säger Camilla Blomquist.
Hon är utbildad dramaturg och dramatiker på Dramatiska Institutet i Stockholm och har frilansat som dramatiker vid Riksteatern, Uppsala Stadsteater och flera länsteatrar. Idag delar hon sin tid mellan att frilansa som manusförfattare med jobbet som radioproducent för radioföljetongen och radionovellen på Sveriges radio.
Hon har även skrivit två pjäser till Norrbottensteatern. Den första "Måste hem innan det blir mörkt" sattes upp 2015 och den andra pjäsen "Det jag bara vågar drömma om" sattes upp av Ung Scen Norr – en föreställning som byggde på intervjuer med mellanstadieklasser i länet om deras framtidsdrömmar.
– När jag fick frågan om att skriva manus till årets julkalender var jag först tveksam. Det kändes jättesvårt att skriva om tomtar inom en ganska snäv ram. Jag bad om att återkomma om jag fick en kul idé.
Och visst kläckte hon en idé. Nu beskriver hon skrivprocessens som endast lustfylld.
– Det känns jätteroligt att få skriva en pjäs som når en stor publik och många längtar efter. Det har blivit en jättefin föreställning under Therése Lindbergs regi och en jätteduktig ensemble.
Vilket förhållande har du själv till julen?
– Jag tycker om julen, mest juldagen för dess lugn då man kan ha det fint tillsammans och tända ljus. Men innan julfirandet börjar kommer vi säkert diskutera vilka traditioner vi ska behålla, som om vi ska ha en gran eller inte samt vilken mat vi ska laga, säger Camilla Blomquist.
"Den glömda julen" har premiär den 1 december i Stadsparken klockan 14 och spelas fram till julafton. Den 24 december hålls den sista föreställningen klockan 12.