Alexa som började genomgå en könskorrigering under gymnasietiden fick redan då splittrade reaktioner.
– En ur ledningen på teaterlinjen jag gick menade exempelvis att det var närmast korkat att byta kön från man till kvinna. Han menade att killar behövs i teatervärlden och att jag försatte mig själv i en svårare arbetssituation genom att byta kön. Som om det skulle få mig att avstå min egen identitet.
18 år gammal söker Alexa Lundberg till scenskolan för första gången. Men det kommer att bli en långlivad kamp innan hon slutligen år 2006 kommer in på scenskolan i Göteborg.
– Jag blev definitivt diskriminerad. Då tog man in fem killar och fem tjejer på scenskolorna och förutom att mitt personnummer orsakade syntax error i skolornas datorer, handlade det även om jurymedlemmarnas tankemönster. De ifrågasatte vad jag var.
Den värsta incidenten hände dock när hon sökte till scenskolan i Luleå i början på 2000-talet.
– Jag blev uttagen ur proverna. Den ansvarige för utbildningen då ifrågasatte starkt om jag hörde hemma på denna utbildning. Dessutom fick vi spela upp en våldtäktsscen som prov. Det var avskyvärt och talar om ett kvinnoförakt utöver det vanliga. Speciellt eftersom jag själv suttit som jurymedlem och vet hur noga man numer diskuterar vad vi utsätter sökanden till scenskolan för.
Men kampen tog inte slut - istället tog den ny fart när Alexa Lundberg gått ut scenskolan och började söka jobb. Förvirringen över vilka roller hon kunde tänkas spela var stor bland regissörer.
– Jag fick främst könsneutrala roller innan jag började använda min egen erfarenhet och sätta upp egna föreställningar.
Hon och Rasmus Lindberg, vice teaterchef på Norrbottensteatern och lärare på scenskolan i Luleå sedan sex år tillbaka, är dock överens om att det blivit bättre de senaste 15 åren. Idag finns några skådespelare som är öppen med sin transidentitet och scenskolorna har lämnat de gamla intagningsreglerna med krav på lika många män som kvinnor.
– Det finns dock en reaktionär del av konsten med krav på att beskriva verkligen som den är. Den delen av konsten som bekräftar vår världsbild, snarare än utmanar oss, genererar fortfarande mer pengar. Det är därför privatteatrar ser ut som de gör. Så är det bara, menar Rasmus Lindberg.
Hur man ska komma tillrätta med att skapa en tillåtande scenkonst med representation och möjlighet för alla kroppar att ta plats på scenen ges inget entydigt svar på. Kvoteringens fördelar och nackdelar diskuteras, liksom möjligheten att använda sig av positiv särbehandling.
– Det viktigaste är trots allt att dessa frågor diskuteras idag. Tankemönstret runt kön och könsmaktordning har förändrats. Det är positivt, menar Alexa Lundberg.