– Nej, inte har jag kontakt med Gud eller något högre väsen. Det finns inga genvägar. Ju mer man jobbar dess händigare blir man, säger han.
Redan utanför ingången till Konsthallen möter besökaren en älgtjur i naturlig storlek, signerad Gunnar Hansson. Och det är bara en träskulptur av oändligt många djur och fåglar som under sommaren befolkar Konsthallen i Luleå.
– Eftersom Luleå fyller 400 år fortsätter vi med att ställa ut lokala konstnärer. Nu ville vi presentera Gunnar Hansson vars rika produktion gestaltas i de olika rummen. Det är en fin sommarutställning, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare.
Det var på 1970-talet som Gunnar Hansson började slöjda, sedan dess har han gestaltat alla Nordkalottens fåglar (utom fladdermöss)och Sveriges alla vilda djur, men allt började som sagts på 70-talet när han körde traktor på byggen.
– Det blev en hel del väntetid och då började jag tälja i trä. Sedan sålde jag traktorn och blev slöjdare på heltid, säger Gunnar Hansson med självklarhet.
Under många år försörjde han sig genom att åka på marknader och mässor runt om i Sverige. En tid han minns med värme.
– Marknadsfolket är de bästa människor jag träffat. Vi hjälptes åt och stöttade varandra. Jag låg nog ute drygt 50 dagar per år och har sett det mesta av Sverige. Väldigt intressant eftersom jag fick se hur andra jobbade, säger han.
Det var framför allt kåsor och lampor i trä som han sålde, senare har hans gestaltningar av ugglor varit populära. Dessutom är han skaparen bakom statyn av Charlotte Kalla som finns i Tärendö.
– Jag har även gjort en träskulptur av Zlatan och Hanna Öberg i naturlig storlek. Jag är intresserad av sport, speciellt skidåkning.
I slutet på 1970-talet gick han två år på Sunderbyns konstlinje, men har aldrig kallat sig konstnär.
– I mina ögon ska du bevisa mycket för att kalla dig konstnär. Trähantverk betraktas inte heller som konst. Däremot om samma motiv görs i keramik, vilket är lite konstigt. Jag blev heller aldrig upptagen i konstkretsar. Jag har provat att skicka in mina träskulpturer till jurybedömda utställningar men aldrig blivit uttagen. Så är det bara, säger han.
83 år fyllda går han fortfarande dagligen till sin ateljé, ett källarrum i den gamla skolan i Antnäs, förövrigt den gamla slöjdsalen där slöjdläraren som gav hon streck i betyg huserade. Men först tar han en tur ut i skogen med sina hundar. För stövare, säger han, är hans verkliga passion.
– Jag har aldrig varit utan stövare på 65 år, lika länge som jag varit gift med min fru. Hundarna berikar verkligen mitt liv, säger Gunnar Hansson.