– Nu har ännu en dröm blivit verklighet, säger han.
Det var helt självklart för Svante Lindqvist att tacka ja när han fick frågan om han ville medverka i "Sommar i P1", samtidigt har nervositeten smugit sig på. Det är nämligen ingen lek att skapa ett sommarprat som berör, menar han.
– Jag har tänkt en hel del på vad jag vill berätta sedan jag fick frågan för ett halvår sedan. Jag menar, det finns sommarpratare genom åren man verkligen minns, sedan finns det de som inte lyckats fullt så bra. Det vill jag gärna undvika, säger han.
Farhågan han bär på är att programmet kanske uppfattas som alltför djupt.
– Jag uppfattas ofta som en tjosan kille men när jag skriver har allvaret en tendens att ta över, men jag kommer att bjuda på ett och annat skratt. Ja, många skratt blir det, säger han.
När han ombeds att berätta om sitt sommarprat erbjuder han först en ganska generell beskrivning.
– Det kommer att handla om liv, död och kamp. Många melodier och så hopp. Min kamp för att överleva efter hjärtoperationen och den stroke jag fick som komplikation.
Stroken har, för de som följt Svante Lindqvists musikaliska resa, påverkat hans spelande – riksspelman på fiol med både ett Zorn-märke i guld och silver. I sammanhanget inte att förglömma den kungliga medalj han förärades med när han fick mottaga Hans Majestät konungens medalj av åttonde storleken.
– Jag kommer att berätta om min resa. Efter stroken var det en mycket svårt en period. Det är det fortfarande, men det gäller att hitta ett nytt fokus, vara tacksam för det man har. Livet går vidare, säger han och puffar på cigarren.
Melodierna, musiken betonar han, är betydelsebärande i programmet. Musik som anknyter till det han berättar där givetvis Malmberget, JP Nyströms och Siknäs är centrala – inte minst från att vara yngling i Malmbergets musiksällskap till stora scener och skumma barer i Chicago.
– Musiken är ingenting för de under 30 år. Jag fjäskar inte, utan bjuder på melodier som talar till mig själv och det jag berättar om. Punkt.
Men så var det hans reflektioner om hoppet som han utmålar som kanske det viktigaste för en konstnär att förmedla.
– Man brukar tala om tro, hopp och kärlek, där kärleken anses vara störst. Men precis som tron kan svikta, kan också kärleken falna. Det vi kan lita till är hoppet, önskan om att hitta både tron och kärleken igen, säger Svante Lindqvist.
Fotnot: Även författaren Karin Smirnoff, boende i Piteå och programledaren Gry Forsell, som är uppvuxen i Luleå, tillhör årets sommarpratare.