Serieroman
Survilo – Mormors berättelse om livet i Leningrad
Olga Lavrentieva
Översättning: Nils Håkanson
Textning: Nina Hemmingsson
Kaunitz-Olsson
Valja och systern Ljalja får senare tillåtelse att flytta tillbaka till Leningrad, men pappans påstådda brott gör det omöjligt att få jobb, trots höga betyg och goda referenser. När nazisterna invaderar Sovjetunionen sätts Leningrad i blockad och åratal av svält och rädsla följer. Hur många motgångar kan man överleva? Hur kan man ta sig vidare när rädslan präglat hela ens liv?
I ”Survilo” berättar författaren Olga Lavrentieva om sin mormors uppväxt och liv under Stalins skräckvälde. I till synes omöjliga motgångar får läsaren följa Valja Survilo genom repressionen, svälten, kölden och kriget. Det är en omvälvande visuell resa där varenda teckning fullkomligt osar av ett stormande, våldsamt mörker. Varje motiv andas skräck, varje bild är en pulserande nerv. Hela bildspråket antar formen av en malström, en cylindrisk rörelse ner mot den ofrånkomliga avgrunden. Bilderna förstärker berättelsen och sätter den i perspektiv. Samtidigt möter läsaren också en explosiv energi, en framåtrörelse som bara kan beskrivas i termer av kärlek, av ett liv som levts, av alla omöjliga hinder som överkommits. Även den virvlande snön i Leningrads ruiner strålar av en vilja till liv, ett löfte om lycka, en kommande vår.
Olga Lavrentievas serieberättelse om mormoderns liv är ett strålande verk som med blotta kraften av sin egen energi övervinner allt motstånd. ”Survilo” är en svartvit orkan. Den är hemsk, skräckinjagande, naken, vacker. Detta är en framtida klassiker. Läs den!