Stadsflytten gestaltas i ny utställning

Hur flyttar man en hel stad? Ja, i utställningen "Kiruna Forever" undersöks den pågående flytten av arkitekter, stadsplanerare och konstnärer

"Det sista ljuset 2018" - en av bilderna i svit som dokumenterar det tomma stadshuset i Kiruna strax innan det revs.

"Det sista ljuset 2018" - en av bilderna i svit som dokumenterar det tomma stadshuset i Kiruna strax innan det revs.

Foto: Erik Lefvander

Kultur2020-06-11 06:00

– Kirunas stadsomvandling sker i en komplex verklighet med motsägelsefulla och ofta paradoxala perspektiv, säger Carlos Mínguez Carrasco, utställningskurator på Arkdes, centrum för arkitektur och design i Stockholm.

Över 100 verk ingår i utställningen "Kiruna Forever" som gjorts i samarbete med Konstmuseet i Norr, Kiruna kommun och Norrbottens museum och nu visas Arkdes. Ett arbete som pågått en längre tid men tog fart när Carlos Mínguez Carrasco började sin anställning.

– Jag är mycket intresserad av transformationen av de nordliga regionerna och den kolonisation av landområden som pågått genom historien. Samtidigt har en av svårigheterna varit att berätta Kirunas historia eftersom stadsflytten pågår och är en del av vardagen för många människor, säger han.

Kiruna, menar han, är extra intressant eftersom flera välkända arkitekter intresserat sig för staden - exempelvis var det med gruvstaden i åtanke som Ralph Erskine målade upp sin vision om den arktiska staden. Visioner som fick visst förverkligande i Svappavaara när bostadshuset "Ormen långe" byggdes 1965.

Men utställningen stannar inte vid arkitektur, ett flertal konstnärer från Norrbotten medverkar med olika verk där de tolkat och synliggjort de utmaningar som format länet. Resonemang där frågor om naturresursernas begränsningar belyses, liksom frågor om identitet och trygghet när hem rivs och vilken påverkan gruvnäringen har på rennäringen och samernas kultur.

Lena Stenberg medverkar exempelvis med verket "Deformationszon" från 2016 där hon via ett dockskåp förmedlar att inget är beständigt i en stad där gruvan rör sig i nya riktningar.

– Det är en epok som försvinner, men också många minnen, säger hon.

Anja Örn, som tillsammans med Fanny Carinasdotter och Tomas Örn, har ett pågående projekt kring det stora dagbrottet Aitik i Sakajärvi. Det samarbetet har hittills utmynnat i två konstprojekt. Det första heter "Att använda landskap" och nu är de aktuella med "En plats försvinnande" där de följer flyttningen av naturvärd skog till nya platser i takt med att gruvan expanderar – ett projekt initierat av gruvbolaget Boliden och som vetenskapligt följs av SLU.

– Det är främst mycket natur som påverkas vid Aitikgruvan, skog som de boende tagit hand om i generationer. Därför känns det fint att få vara med i utställningen och ge dessa människor vars levnadsvillkor förändras i grunden en röst, säger Anja Örn.

Utställningen på Arkdes pågår till februari nästa år. Även Konstmuseet i Norr kommer att öppna en egen utställning med samma namn och tematik, troligen under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!