– Vi har ett program som verkligen belyser en svårnavigerad tid, säger programchef Oskar Ekström.
Samisk rapmusik, ett seminarium om hur klimatet påverkar språket i Sápmi och urfolksgäster från andra länder – det kommer att ingå i Bokmässans samiska tema i höst, som omfattar 27 seminarier och 82 medverkande.
– Det är den största samiska kulturmanifestationen utanför Sápmi någonsin. Den samiska kulturen och litteraturen grundas i en muntlig berättartradition och är multidisciplinär, det präglar vårt program, säger Oskar Ekström.
Kulturcentret Tjállegoahte är hedersgäst och man kommer att kunna ta del av både jojk och duodji, samiskt hantverk, på mässan. Tjállegoahte arrangerar 15 seminarier om samisk historia, litteratur och filosofi. Deltar gör bland andra Elin Anna Labba, Linnea Axelsson, Mats Jonsson, Maxida Märak och Britta Marakatt Labba.
Rymden är det andra stora temat för i år. Oskar Ekström pekar på att det är ett ämne som alltid har fått människor att drömma om framtiden. Nu kommer både astronauter, författare och forskare att mötas. Det är också en satsning på science fiction-intresserade.
– Många läser det på engelska, så det här är ett sätt att lyfta den litteraturen som är väldigt läst i Sverige men som inte haft en så stor plats på bokmässan tidigare.
Seminarierna speglar en brännande tid, de handlar om allt från public service-utredningen och kulturkrisen till konflikten i Israel-Palestina.
Två av världens största booktokers kommer också, Jack Edwards och Ayman Chaudhary. Oskar Ekström anser att de bidrar med ett positivt budskap i dystra tider.
– De står för en ny litteraturrörelse som går emot de negativa signaler man får i övrigt om att läsningen går ner bland unga.