Spänningsdebut med Kalla kriget som fond

Efter 25 år i tv-branschen gör Gustaf Skördeman nu romandebut där Kalla kriget står som fond för berättelsen.

Gustaf Skördeman från Kalix debuterar med spänningsromanen "Geiger" där Kalla kriget står som fond för berättelsen.

Gustaf Skördeman från Kalix debuterar med spänningsromanen "Geiger" där Kalla kriget står som fond för berättelsen.

Foto: Benjamin Turesson

Kultur2020-03-04 19:00

– Det är nästan som att Kalla kriget fallit i glömska, trots att det ligger nära i tiden och präglade min uppväxt i Kalix, säger han.

Född och uppväxt i Kalix bor Gustaf Skördeman numer i Stockholm där han jobbar som manusförfattare, regissör och producent. Nu gör han alltså debut med spänningsromanen "Geiger" – en berättelse han burit på länge.

– Jag har under min tid i tv-branschen främst jobbat med humorprogram, där Parlamentet är kanske den mest kända. Men nu när jag för tre år sedan blev frilans igen ville jag skriva en bok, inte en tv-serie. Det kändes roligare eftersom jag aldrig gjort det tidigare.

"Geiger" är den första delen i en trilogi med polisen Sara Nowak som jobbar i gatuprostitutionsgruppen i huvudrollen. En kvinnlig karaktär fylld av mycket aggressivitet och våld men också djupt oroad för sina barn och deras framtid. Överhuvudtaget domineras boken av drivna kvinnliga karaktärer.

– Det har skrivits många böcker av män om män och sina fäder. Själv växte jag upp med starka kvinnor i familjen och har alltid trivts i kvinnors sällskap. Mor-dotter relationen intresserar mig, kanske inte minst för att jag numer själv har två döttrar. Det har fått mig att tänka på hur samhällen i världen ser på kvinnor. Jag menar bara en sådan sak som att jag aldrig behövt vara rädd när jag gått hem från krogen, säger han.

Berättelsen tar sin början med en mordgåta som Sara Nowak blir delaktig i för att hon känner den drabbade familjen – ett mord som tar läsaren tillbaka till Kalla krigets dagar och inte minst Sveriges dåvarande relation till forna Östtyskland.

– Jag upplever att Kalla kriget genomsyrade Norrbotten under min uppväxt. Jag blev oerhört påverkad av detta spänningsfält i världpolitiken. Min pappa var engagerad i FNL- rörelsen och bland annat fick rektorn på Kalix folkhögskola besök av en man som ifrågasatte om pappa inte var en säkerhetsrisk. Även när vi sedan flyttade till Linköping hölls pappa under uppsikt. Idag tror jag mig veta att det snarare var IB än Säpo som klev in familjen, säger han.

Relationen mellan öst och väst har sedan dess intresserat honom – ett intresse han hållit vid liv genom att läsa många böcker.

– Sverige var väldigt DDR-vänligt och troligen finns både svenska spioner och informatörer fortfarande i livet som aldrig avslöjats. Det är en kittlande värld som engagerar och fascinerar mig, säger Gustaf Skördeman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!