"Vinnare och förlorare i svensk natur" heter sommarens stora nyinvigda utomhusutställning i Hermelinsparken framför museet. Det är Föreningen naturfotograferna som vill uppmärksamma de globala och inhemska hoten mot naturen och hur de påverkar våra vilda djur.
– Det är bilder svenska djurarter med bildtexter som berättar hur det går för dem. Vad det handlar om är att lyfta frågan om biologisk mångfald, säger Anders Ryman, utställningsansvarig från Uppsala.
Ett 30-tal fotografer bidrar med sammanlagt 35 bilder som har valts ut.
– Det finns en hel del rovdjur som brunbjörn, lo och rovfågel som havsörn, men även mindre insekter som ekoxen och åkerhumlan som ju är en viktig pollinerare och är hotad. Ål och gråsäl finns också med och många andra, berättar han.
Det är många djurarter som håller på att dö ut idag, men alla är inte förlorare. Grågåsen och havsörnen har kommit tillbaka starkt igen, och idag strövar det omkring många stora rovdjur i de svenska skogarna, vilket visar att det finns chans att påverka, menar utställarna.
Magnus Elander i Föreningen naturfotgraferna har tagit bilden av brunbjörnen som frontar utställningen.
– Jag satt vid stranden till en sjö när björnen kom och gick längs med stranden. Jag tänkte "vad spännande, det här kanske kan bli någonting", men det var fortfarande på långt avstånd. Så gick björnen i och badade en stund, men sedan kom den upp ur vattnet. När han kom fram mot mig och var på 25-30 meters håll började mitt hjärta bulta. Så plötsligt reste han sig upp och lutade sig mot en torraka för att få koll på situationen. Efter två, tre sekunder lommade han iväg. Han sa ingenting och var inte hotfull. En naturupplevelse kan ibland gå på bara någon sekund, säger han tankfullt.
Under sommaren kommer museet att erbjuda visningar kopplade till utställningen för att öka kunskapen om biologisk mångfald och svenska vilda djur samt skapa nyfikenhet och framtidshopp.
– Vi kommer också att erbjuda exkursioner och föredrag kopplade till utställningen, säger Annika Svonni Josbrant, museipedagog.
"Älskade korg!" är en vandringsutställning på nedre plan som berättar om ett utdöende hantverk. Korgen har en lång tradition i Sverige som bärhjälp och förvaring. Samma hantverksteknik finns också i populära designmöbler.
– Korgarna tillverkas genom att man flätar eller binder dem och man använder de material man har tillgång till, därför skiljer de sig från ort till ort. Till exempel skånska korgar har inte så mycket trä, utan är gjorda av halm. Andra korgar är gjorda av till exempel furuspån, pil och även av rötter, berättar Annika Svonni Josbrant, museipedagog.
En särskild monter visar rotkorgar av Asa Kitok (1894–1986) och hennes döttrar. Asa Kitok i Gällivare tillhörde den generation kvinnor som vaktade renar på fjället och tillvara tog väntan med att slöjda. När barnen blev större tog hon upp rotslöjdandet igen och förde kunskapen vidare.
I höst ska museet hålla en kurs i korgslöjd, avslöjar Annika Svonni Josbrant.
En trappa upp hänger utställningen "Fira demokratin" som har kompletterats på sistone bland annat med en radiointervju med rösträttskvinnan Märta Bucht från radions arkiv.
– Vi lyfter fram kvinnor som har betytt mycket för rösträttskampen i Luleå, berättar Anna Lundgren, publik chef.
Jakub Adamczewsk har just anlänt till Luleå och har hittat in till museet och utställningen. Han är från Polen och skriver en doktorsavhandling på Stockholms universitet om den svenska grundskolan. Han studerar särskilt fotografiet av Luleå elementärläroverk för flickor som startades 1875.
– Det här är intressant för mig!
I arkeologiutställningen kan man se prov på de senaste arkeologiska landvinningarna i länet.
– Det här är en masugn som arkeologerna har grävt upp i Vivungi i Kiruna kommun. Fram tills dess trodde man att vi i Norrbotten kunde tillverka järn först på 1600-talet, men det visade sig att vi kunde det redan på järnåldern, berättar Annika Svonni Josbrant.
Ett bronsspänne liknande sådana man hittat i Kamaområdet i Ryssland, funnet vid en utgrävning i Sangis, daterat till tiden för Kristi födelse visar att vi hade långväga förbindelser med öst.
I utställningen Luleåbilder har museet plockat fram gamla målningar och foton som visar hur det såg ut i Luleå förr i tiden samt även nytagna bilder så att man kan jämföra.
– Oljemålningen av Lars August Bergbom visar Norra hamn och Oskarskyrkan som vi hade i Luleå innan den brann ner och den nya domkyrkan byggdes, berättar Anna Lundgren.
På en annan målning av G Grahn med ett motiv från 1916 flockas båtarna i Luleå hamn i väntan på att få lasta.
I Folkhögskolornas sommarsalong visar konstelever från Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och Sunderbyns folkhögskolas sina alster i en jurybedömd utställning på tema "Gränsland". Det är skulptur, måleri, teckning, keramik, plåt, textil, fotografi och tryck.
En fantasifull mobil kallad "Nya horisonter" av Ingegerd Mannfeldt hänger i taket. En likaledes fantasifull bläck- och klorinillustration kallad "Tinderaspen" av Hans Blom visar människor som dejtar och så småningom får barn.
Valter Kronborg och hans mamma Marie Kronborg från Luleå besöker idag utställningen "Kan själv" som vill ge de allra yngsta en upplevelse av norrbottniskt kulturarv. Här finns en lucksäng, en kåta, en stor lovikkavante som man kan lägga sig i, ett litet hus byggt som en romsk vagn samt soffor och en rutschkana prydda med Överkalixmåleri.
– Rutschkanan är en kopia av ett skrin som finns i vår samling, berättar Anna Lundgren.
Överst håller utställningen "100 meter graffiti" till. Här finns bilder av målningar i kulverten under Skeppsbrogatan som gick till den numera nedlagda biografen Spegel i Shopping, där Club Modesty huserade i början av 1990-talet.
Samma sommar som öppnandet av klubben ägde rum arrangerade Föreningen för nationellt och internationellt kulturutbyte ett konstsymposium med måleri som tema. 10 ungdomar från Göteborg, Stockholm och Luleå bjöds in för att måla graffiti i ett projekt i Arcushallen. De fick också måla hela kulverten inför att den skulle bli entré till Club Modesty. Paulina Öquist Haugen, etnolog på Norrbottens museum, har dokumenterat bilderna.
– Det är otroliga målningar och i sommar och i höst ska vi på museet ordna visningar av kulvertarna, berättar Andreas Brännström som jobbar med programverksamheten.
Besökaren har också möjlighet att rita själv.
Club Modesty stängde 1996 och idag ligger HM:s barnavdelning i samma lokal. Biograf Spegel la sedan också ner 1986.
– Så här såg det ut på klubben. Det här är en spelning med Sator. Här är Sara Edström som spelade i Polsk riksdag vid den tiden och här kan man se Peter Nuottaniemi och Mattias Alkberg som är där som besökare, säger Andreas Brännström och pekar på bilderna.