Sunderby sjukhus rustar för att stå emot vågen av viruspatienter och har infört besöksförbud på avdelningarna, men arbetet med att locka fram skratt pågick innanför dörrarna fram till i fredags.
På uppdrag av Region Norrbotten och Curo har Luleå stassteater haft åtta clowner som besökt sjukhuset ungefär två gånger i veckan för att muntra upp vardagen för de yngre patienterna via lekterapin.
Men fredagens besök från clownerna Sally (Marianne Lindgren) och Sigrid (Madelene Johansson) var deras sista på ett tag.
– Det är tråkigt, vi hade en jättebra dag. Vi har varit i bassängen och sett hur man kan göra för att komma igång med träning utan att det känns som en träning, säger Lindgren.
Lindgren är 61 år och har agerat sjukhusclown sedan 2012. I rollen som clowngeneral sköter hon det administrativa arbetet för clownerna. Tidigare har hon jobbat både inom sjuk- och äldrevården.
Trots att clownerna räknats som en del i personalen, med samma krav på hygien och tystnadsplikt, gör coronavirusets framfart att deras besök pausas. Men barnens behov av glädje är lika stort som innan virusutbrottet och Marianne Lindgren hoppas att de kan hjälpa till även den närmaste tiden.
– Vi får se vad vi gör, vi har lite diskussioner igång. Om vi till exempel har några långliggare kan vi skicka hälsningar till de som behöver det extra mycket, säger hon.
– Någonting ska vi göra. Men vi måste landa i det här först, sedan får vi se vad det blir och vad vi gör.
Marianne Lindgren berättar att clownernas uppgifter kan variera, det kan vara allt från att leka "hela havet stormar" till att avleda smärta vid provtagningar. Viktigast av allt är att skänka glädje, både till barnen och till deras föräldrar.
– Det är en speciell situation när man är inlagd på sjukhus, särskilt nu när man inte får ta emot besök och bara hålla sig på rummet. Då är vi något som bryter av, säger hon.
– Nu känns det extra viktigt – väldigt mycket extra viktigt – att vi kommer dit och knackar på dörren.
På andra platser i landet där sjukhusclownernas besök stoppats planeras videohälsningar och livesändningar till de unga patienterna. Enligt Marianne Lindgren är behovet intakt.
– Vi är jätteglada när det är få barn på avdelningarna, det betyder att de är friska – men det är alltid en jämn ström med patienter.