Ann-Louise Öhgren från Älvsbyn fick beskedet om att hon led av en aggressiv cancer och att döden väntade runt hörnet. Hon påbörjade en cellgiftsbehandling och under den smärtsamma tiden började hon släktforska. Det ena ledde till det andra och hon började arbeta med en bok.
– Jag förberedde mig på det värsta och ville lämna efter mig något till mina barn.
Arbetet med boken blev Ann-Louises sätt att handskas med de tunga tankarna om döden. En form av terapi.
Boken fick namnet Pitemål för svenskar och innehåller svenska översättningar av uttryck på pitebondska. Själv talar inte Ann-Louise pitemål, men är uppvuxen med morföräldrar som gjorde det.
Boken var först tänkt som något för familjen, men en vän till Ann-Louise blev intresserad och ville köpa ett exemplar. Det visade sig finnas ett ganska stort intresse för hennes verk och snart satte Ann-Louise igång processen med att ge ut boken.
– Det var mycket mer jobb än jag trodde. Det här med rättigheter till bilder och allt sådant.
Hon kontaktade ett tryckeri i Luleå och fick ekonomisk hjälp av olika lokala företag. Boken släpptes för en vecka sedan och har redan sålts i tusen exemplar.
Under sin cellgiftsbehandling vågade Ann-Louise inte tänka på framtiden. Arbetet med boken har hjälpt henne att våga leva igen.
– Nu känner jag verkligen hur kreativiteten flödar och jag har huvudet fullt av idéer.
Nu är Ann-Louise på bättringsvägen och känner sig piggare dag för dag. Hon vågar inte tänka för mycket på framtiden, men ett projekt hoppas hon ska bli verklighet.
– Jag har alltid drömt om att skriva en barnbok.