När Liljevalch öppnar sin Vårsalong är alltså sex länsbor utvalda, nämligen Anders Alm, Jatte Eriksson, Erik Holmstedt, Solveig Parviainen, Leif Å Larsson och Joachim Karkea.
– Det är fantastiskt. Inte minst eftersom det är första gången jag söker, säger fotografen Anders Alm från Gammelstad.
Han deltar med tre fotografier på nakna manskroppar som ingick i utställningen "Noma" på Galleri Y.
– Det är inte alltid man har verk som kan stå för sig själv. Ofta jobbar man med en utställning under ett tema med många fler bilder. Samtidigt, eftersom det är en jurybedömd utställning, handlar det också om lite tur. Det handlar om vem som sitter i juryn och vilka andra som söker. Det ska ju bli en utställning som håller ihop, menar han.
I år har konstnären Lars Lerin och konstnären och designern Bea Szenfeld ingått i juryn tillsammans med juryordföranden Mårten Castenfors, chef Liljevalchs som i sin urvalsprocess tagit ut de 170 konstnärerna. Ungefär hälften av de uttagna kommer från Storstockholmsområdet. I övrigt är spridningen stor, från Ystad till Junosuando.
– Ja det är väl bara att konstatera att jag kommer längst norrifrån, säger Joachim Karkea på telefon från sin ateljé i den gamla brandstationen i Junosuando.
Han är bland annat känd från tv-programmet "Konstnärsdrömmar" som visades i Sveriges Television 2016, då han kom på delad andra plats och sedan dess har hans konstnärliga karriär tagit fart.
– Jag startade ett instagramkonto i samband med tv-programmet och då ökad intresset markant för min konst. Jag kunde sluta som takläggare och lever nu som konstnär, säger han.
Det var när han 12 år gammal gjorde praktik hos en konstnär som hans konstnärdrömmar väcktes, en dröm som han hållit vid liv på olika sätt. Förutom studier på Sundbyns konstlinje i tre år har han varvat sitt konstnärskap med jobbet som takläggare i Kiruna.
– Jobbet som takläggare är säsongsbetonat, så under vinterhalvåret målade jag mycket – främst Kirunamotiv som hade sin publik.
När han nu ställer ut på Liljevalch Vårsalong för första gången deltar han med två akvarellmålningar, motiv han hämtat från sin närmiljö. I detta fall en bild på en gran som står kvar på ett kalhygge utanför hans hus som han målat i dimma när solen bryter fram. Den andra bilden på den skog som står kvar, även den i dimma.
– Mina motiv kommer främst från naturen i Norrbotten och jag har hittat mitt uttryck i akvarell. Inte minst eftersom jag intresserar mig för ljuset – konstrasten mellan mörker och ljus, säger Joachim Karkea