– Jag ville prova att skriva en roman. Jag skrev utkastet på en vecka i februari. I juni var ungdomsboken ”Blod i gruset” klar, säger han.
Efter genombrottet med serieromanen ”Hey Princess” som handlar om en ung mans (Mats Jonsson) flytt till storstaden Stockholm där han skulle leta lycka och kärlek, tog han ett beslut.
– Teckna serier om mitt liv skulle bli mitt livsverk. Jag skulle fortsätta till ryggen tog slut, berättar han.
Men tiden ville annorlunda. Från att ha betat av sina smärtpunkter i barndomen i boken ”Pojken i skogen”, följt av ”I detta satans rum” kom han ut med boken ”Mats kamp” 2011.
– Den första delen av boken tar upp den horribla föräldralitteraturen där papparollen är hemskt stereotyp. Det handlar mer om att inte träna så ofta, köpa en större bil och stötta sin kvinna än förhållandet till sitt kommande barn. Det var inte jag.
Andra delen av ”Mats kamp”– en titel med blinkning till Karl Ove Knausgård självbiografi i sju band – handlar om han och hans frus graviditet, förlossning och livet efter BB.
– Jag var så arg på samhället år 2010 där fjäskandet för den urbanan medelklassen avgjorde valet. Det var tal om rut-avdrag och butler i tunnelbanan – en samhällsbild jag inte kände igen. Rutavdrag istället för att tala om samhällets problem, exempelvis att många lärare är utbrända. Nej, där smög sig det politiska och samhället in i min berättelse. Troligen en logisk följd av att jag blivit förälder, säger han.
Och samhällsengagemanget har bara fortsatt. I serieboken ”Nya Norrland” som kom ut 2017 står glesbygdens avfolkning i bakgrunden för hans självbiografiska berättelse där han återvänder till barndomens Bollstabruk i Ångermanland.
– Jag skulle säga att jag arbetar mer tematiskt och journalistisk nu. Dessutom har jag lovat mig själv att aldrig mer göra en serie om min dotter. Hon måste själv få skriva sin historia, inte jag, hennes pappa.
”Nya Norrland” hyllades och mottogs mycket bra, så pass bra att han efter 22 år på förlaget Galago sa upp sig och blev fri konstnär i januari 2018. Och nu, efter sex serieromaner och fyra barnböcker, debuterar han alltså med ”Blod i gruset” – en historisk spänningsroman för unga. Även i denna berättelsen återvänder han till sin uppväxt i Stensätter, i huset vid skogskanten med mamma, pappa och katten. Och grannarna i det lilla huset i backen gick han till varje kväll och bytte tidning, precis som huvudpersonen i romanen.
– Miljön är sann men händelserna är påhittade där läsaren får följa spåren till skotten i Ådalen 1931. Jag ville skriva om arbetarrörelsens historia – att 4 000 människor marscherade till Lunde och att fem av dem aldrig kom hem igen. En historia jag inte är så säker på att unga får lära sig idag, säger Mats Jonsson.