– Centraliseringen måste stoppas om vårt land inte ska slitas sönder av konflikter, säger Jan Scherman, tidigare verkställande direktör för TV4-Gruppen och aktuell med boken "Den svenska korvresan – berättelser om ett mathantverk som förenar.
Han har i olika sammanhang kritiserat beslutet att lägga ned TV4:s lokalredaktioner runt om i landet – helt enkelt för att han under sina många resor både som arbetsmarknadsreporter på Sveriges radio och senare som chef på TV4 sett Sverige ur ett annat perspektiv. Berättelser som sällan ges plats i den nationella nyhetsbevakningen.
– Det ville jag berätta om och då var korven en bra ursäkt för att träffa engagerade människor som brinner för sin ort och sitt mathantverk.
Och det han fann mellan korvarna och korvrecept är ett land som inte håller ihop, en regionalpolitik som fallerat och en centralisering som gått överstyr. Samtidigt var hans ambition att lyfta goda exempel, inte minst efter alla hans år som grävande journalist där han berättat om missförhållanden och problem. Istället ville han visa på att det går, trots det han anser vara obefintlig regionalpolitik.
– Dessutom, de fula korvarna kommer att försvinna i glömska eftersom konsumenterna blir alltmer medvetna.
Hans egen kärlekshistoria med maträtten korv började redan i barndomen i slutet av 1950-talet, då en varmkorv med bröd kostade 1,25 kronor i Snoddas-kiosken i Linköping. Idag är han invald i Korvakademien och korven har flyttat in på de fina krogarna.
– Jag gillar korv, inte minst för att det är ett bra sätt att ta hand om all mat. Med små trix kan man skapa en magisk matupplevelse. På något sätt är alla lika inför korven, därför införde jag korv-afterwork på TV4 där hela personalen samlades och då föddes många idéer, säger han.
Men tillbaka till tillståndet i landet och det Jan Scherman fann mellan korvarna. I Norrbotten har han förutom Empes gatukök i Kiruna besökt Jokkmokks korv i Jokkmokk, Piteortens chark i Piteå och Järnvägsgrillen, Nyhléns Hugosons och Alviksgården i Luleå.
– Alla goda exempel både på integration och miljötänkande. Tänk om jordbruksutskottet skulle åka norrut istället för att besöka USA och Italien i jakt på klimatlösningar. På nära avstånd i Norrbotten finns flera skolexempel på lyckade miljöarbeten. Och vad gäller integration prisade exempelvis Nyhléns Hugosons för bästa integrationsarbete av Dagens Industri. Själv förstod de inte storheten eftersom de anställer människor som vill jobba hos dem och då är ursprung helt underordnat.
Det första kapitlet i boken tillägnas Jokkmokks korv där Jan Scherman verkligen lägger ut texten om den svenska regionalpolitiken.
– Hur kan man fortfarande tala om intrångsersättning. Det är som att vi lever under kolonialtiden för flera 100 år sedan. Om Vattenfall och staten tagit sitt ansvar och gett någon krona tillbaka till Jokkmokk skulle det vara en mycket rik kommun. Jag menar, hela landet har levt gott medan orter i norr levererat råvaror och sett staten dra sig tillbaka. Överallt i Sverige finns platser där det inte längre finns polis, arbetsförmedling och försäkringskassa. Inte undra på att människor är besvikna.
Men hos det dryga 50 korvhantverkare och producenter han mött under sin resa runt om i landet finns hopp, menar Jan Scherman.
– Jag har mött en konstruktiv ilska. Människor som bestämmer sig och satsar trots allt. Däremot kan jag inte förstå att efter landsbygdskommittén presenterat sitt förslag tog riksdagen ett antal beslut, exempelvis att rabattera studieskulden för de som flyttar ut i landet, enligt norsk modell. Det är fem år sedan och har fortfarande inte genomförts. Skulle samma sak hända med beslut om skattepolitiken? Nej, aldrig, säger han retoriskt och fortsätter:
– Jag menar att regionalpolitiken borde vara den viktigaste frågan för Sverige, men även en mediepolitik där berättelser från hela landet ges plats, säger Jan Scherman.