Curatorer är Maria Ragnestam, tidigare konstnärlig ledare för Konstmuseet i Norr och den sydsamiska konstnären Carola Grahn.
– Vi har skapat en utställning som visar flera lager av Sápmi och bygger på ett parallellt berättande. Samiska konstnärer är en del av den internationella konstscenen och verkar utifrån likadana globala förutsättningar, säger Maria Ragnestam.
I utställningen "Bakom hörnet vindens jojk" återger 15 samiska konstnärer från Sverige, Norge och Finland en värld i brytpunkten mellan tradition och utveckling, oberoende av tid och rum.
– Vi har utgått från jojkens metaforiska varande i utställningen som skildrar en komplex tillvaro. I utställningen finns både ljusa sommarnätter och en hotade tillvaro med traditioner som riskerar att försvinna. Vi vill visa en vardag som innehåller allt från det odramatiska till det betagande.
De berättelser som presenteras är alla delar av Sápmi, menar Maria Ragnestam.
– Urvalet har inte varit lätt. Det finns så otroligt många intressanta konstnärer och verk. Vi har verkligen vridit och vänt på alla våra val men har enats om att visa både äldre och till utställningen nyproducerade verk, av både välkända namn och av konstnärer som ännu inte är så kända för konstpubliken.
Britta Marakatt Labba och Synnøve Persen tillhör de som varit aktiva länge med framgångsrika karriärer inom den samiska samtidskonsten och tillhör båda grundarna av Sámi Dáiddajoavku (Masi-gruppen), som var drivande i att göra plats för och omdefiniera bilden av samisk identitet och kultur inom samtidskonsten.
– Det finns i utställningen en verklig överlappning som man bland annat kan se i Outi Pieskis nyskapade textila verk som handlar om kollektivt helande och samtidigt är en homage till ett av Britta Marakatt-Labbas kanske mest ikoniska verk Kråkorna från 1981, säger Maria Ragnestam.
Hon beskriver arbetsprocessen inför utställningen som mycket lustfylld och tillåtande.
– Jag är svensk men lever i Sápmi tillsammans med en samisk hantverkare och renägare i Kiruna. Carola som är uppvuxen i Jokkmokk bor idag i Malmö, utanför Sápmi, men är en aktiv röst i det samiska samhället. Vi har lite olika inifrånperspektiv och kompletterar varandra på ett otroligt givande sätt.
Titeln på utställningen är en dikt av Inghilda Tapio ur samlingen "Inte för det att" från 2001 – en dikt där vinden är betydelsebärande.
– Hennes dikter beskriver verkligen den överlappning mellan det traditionella och samtida som präglar dagens liv i Sápmi. Det vi vill visa i denna samtidskonstutställning. Dessutom går vinden som en röd tråd genom hela utställningen. Vi har också valt ut nio av Inghildas dikter till utställningskatalogen och bjuder därmed på ett konstverk till. Många av de samiska konstnärerna rör sig också mellan olika konstfält, konst, duodji, musik, jojk och skrivande.
Men även om titeln, "Bakom hörnet vindens jojk", har ett romanistiskt skimmer över sig bjuder utställningen på något mycket mer dubbelbottnat.
– Vi har önskat att vara sanna och uppriktiga i vår bild av Sápmi, att förmedla vår upplevelse av Sápmi och lyfta fram ett utsnitt av vad den samiska samtidskonstscenen har att erbjuda, säger Maria Ragnestam.
Utställningen visas mellan 9 oktober till 4 april.