Saltoluokta folkmusikfestival räddas

1–2 juli är det dags igen för Saltoluokta folkmusikfestival. Den har varit nedläggningshotad men räddas av en nybildad ideell förening.

Saltoluokta folkmusikfestival har funnits i över 40 år och nu arrengeras den igen efter pandemiupphållet. Bilden är från ett tidigare år.

Saltoluokta folkmusikfestival har funnits i över 40 år och nu arrengeras den igen efter pandemiupphållet. Bilden är från ett tidigare år.

Foto: Lennart Jönsson

Kultur2022-06-29 17:13

Saltoluokta fjällstation ligger i väglöst land på kommungränsen mellan Gällivare och Jokkmokk. I 40 år har det ordnats en folkmusikfestival på fjällstationen sommartid av Svenska turistföreningen, men när den under pandemin måste ställas in två gånger höll den på att stryka med.

Nu har en ideell förening, Saltofolk, vilket även är det korta namnet på festivalen, bildats för att rädda den. Fredag till lördag arrangeras festivalen för första gången i föreningens regi.

Karin Fredrikson som är projektledare tycker definitivt att det var en festival värd att kämpa för.

– Det blir en så fantastiskt fin och unik festival när man blandar kultur och fjäll på det här sättet – man får inte förlora den kombinationen.

Ett vanligt år har det kunna komma ett par hundra besökare uppskattar hon.

– Men det är jättesvårt att räkna för mycket är utomhus.

Majoriteten av artisterna som är engagerade i år är bördiga från norra Sverige och Finland.

Det blir både folkmusik och annan musik.

– Frida Hyvänen är nog den mest kända artisten som kommer, berättar Karin Fredrikson.

Ingá-Máret Gaup-Juuso är årets vinnare av Sami Grand Prix. Daniel Wikslund, riksspelman, är ett annat välkänt namn.

Det bjuds även på dans, jojk och poesi och det finns möjlighet att själv gå en workshop i folkdans, jojk eller skrivande.

Medverkande utöver de redan nämnda är Liv Aira, Alma Augusta, Josefin Şîlan Karlsson,Tobias Poggats, Oline Bakkom, Frida Modig och Sara Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!