Litteratur
Hemligheter mellan dig och mig
Eva Eriksson Klang
Blickfånget förlag
Hur vanligt det är och vilka fruktansvärda konsekvenser det kan få framkom i Mathilda Hoflings sommarprat i P1:s Sommar där hon berättade om hur hon som 13 åring lurades av en man på nätet som systematiskt bröt ner henne.
Fenomenet är mycket vanligare än vad människor tror och därför är det berömvärt att Eva Eriksson Klang skriver om det, även om hon inte lutar sig mot en verklig händelse. Berättelsen om Emma som är 13 år och bor i Luleå är påhittad. Författaren har hämtat kunskap från flera domar och faktaböcker om grooming och sexuella övergrepp mot barn.
I boken skriver Emma om sitt liv i en dagbok som spänner över hela årskurs sju.
Hennes karaktär känns trovärdig däremot är hennes liv i övrigt litet för schematiskt beskrivet. Det mysiga vardagslivet med skojiga och kloka lärare och skolkamrater som gärna hjälper till med läxorna och killarna som ber om att få hålla handen påminner mer om en svunnen tid. Det kan göra att ungdomar som läser boken inte riktigt känner igen sig. Även föräldrarnas skilsmässa behandlas utan riktig fördjupning. Skildringen hade förmodligen vunnit i trovärdighet om det hade funnits mer svärta i den.
Däremot märks det att Eva Eriksson Klang har läst på när hon berättar om händelseförloppet på internet. Hur den 38-årige mannen från Stockholm steg för steg tar kontakt via nätet med Emma och utger sig för att vara en kille i hennes egen ålder. Hon beskriver också trovärdigt hur Emma längtar efter att ha en pojkvän och om hur hon får det med killen på nätet som alltid lyckas undvika att skicka bilder av sig själv samtidigt som han får Emma att steg för steg ta av sig sina kläder framför webbkameran.
Boken glimtar också till när den äldre generationen träder in, då känns den autentisk och levande. Porträttet av mormodern och farföräldrarna målas med några få penseldrag men känns helt äkta. Boken skulle lika gärna kunna läsas av mor- och farföräldrar över hela landet. På så sätt skulle de kunna ställa de viktiga frågorna till sina barnbarn om vad de gör framför skärmarna och minska den djupa klyftan som finns mellan generationerna i dag.