Rikt kulturliv ökar värdet på fastigheter i en stad

– Statistik slår fast att fastigheters värde ökar om det finns kulturell verksamhet i huset, säger Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad på KTH och VD för arkitektkontoret Spacescape, vid konferensen Kulturkraft 2024.
En dag som bekräftade att ett rikt kulturliv är en framgångsfaktor för att skapa en plats där människor vill leva.

Under ledning av moderatorn Anders Rydell (längst till höger i bild) hölls ett panelsamtal med Calle Nathanson, koncernchef ABF Stockholm, konstnären Sara Edström, ordförande Konstnärernas riksförbund,  skådespelaren Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet Scen & Film samt Evelina Rydeker (MP), kommunalråd och ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Luleå kommun. Ett samtal där inte minst regeringens kulturpolitik sågades totalt.

Under ledning av moderatorn Anders Rydell (längst till höger i bild) hölls ett panelsamtal med Calle Nathanson, koncernchef ABF Stockholm, konstnären Sara Edström, ordförande Konstnärernas riksförbund, skådespelaren Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet Scen & Film samt Evelina Rydeker (MP), kommunalråd och ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Luleå kommun. Ett samtal där inte minst regeringens kulturpolitik sågades totalt.

Foto: Eva Åström

Kultur2024-11-15 12:22

För andra året samlades Norrbottens näringsliv, kulturliv och offentlig sektor i Luleå för att kraftsamla mot ett gemensamt mål: Att skapa ett län där människor vill bo kvar och dit folk vill flytta.

Och den ena föreläsaren efter den andra konstaterade krasst att en stad behöver konst och kultur för att vara attraktiv, men att det då inte bara krävs en mer offensiv kulturpolitik utan också ett annat tankesätt, utvecklat av filosofen Jonna Bornemark. Hon är en stridbar förespråkare för det omätbara och det mänskliga omdömet, där hon lyfter fram konstnärligt arbete som en nyckelkompetens i ett samhälle.

– Min poäng är att mycket kunskapsproduktion sker utanför det mätbara och rationella. Men det som premieras idag är intellekt och ratio, det vill säga det mätbara, strukturer och byråkrati. Vi tar inte tillvara kunskap som hela människan besitter. Det klarar däremot konstnärer som tänker utanför de givna ramarna, där sinnlighet, fantasi och icke vetande hittar nya vägar framåt. Inte minst viktigt i vår samtid med miljökriser, AI, populism och i vissa fall fascism. Det är en turbulent tid som kräver nya strategier, menar hon.

Under rubriken, Hur ser vi till att säkra det kulturella ekosystemet i takt med den snabba samhällsutvecklingen?, kapades dagens kulturpolitik jäms med fotknölarna.

– Det finns många fina mål inom kulturpolitiken, men det saknas resurser. Dessutom måste även kulturarbetare få tillgång till Sveriges trygghetssystem. Många är egna företagare och drabbas de av sjukdom får de ingen sjukersättning, säger skådespelaren Simon Norrthon som sedan 2018 är ordförande för Fackförbundet Scen & Film

Sara Edström, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation, delar sin tid mellan Luleå och Berlin.

– Efter murens fall flyttade många konstnärer till Berlin eftersom det var billigt, men i takt med gentrifieringen av staden försvann konstnärerna. Men vad är Berlin utan konst och kultur, jo bara en tråkig stad. Därför har man skapat hyresmodeller med krav på att fastighetsägare måste hyra ut billiga lokaler till kulturutövare. Därför har också Berlin behållit sin attraktionskraft, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!