– Min uppgift har varit att utgå från gruppens vilja och framför allt säga stopp för idéer som inte fungerar, säger Birgitta Linhart.
Det är Hanna Isaksson, verksamhetsledare för Resurscentrum för konst som är initiativtagare till projektet.
– Jag vill snabbt få igång ett konstprojekt där lokalbefolkningen får engagera sig. Därför tog jag kontakt med Birgitta som drivit många liknande projekt i byar och eftersom Råneåbiennalen pågick tog jag också kontakt med Mats Wikström. Biennalen var en bra kontext för ett sådant här projekt, säger hon.
Och när Mats Wikström fick frågan, tvekade han inte. Nu hölls till och med avslutningen för Råneåbiennalen i Sörbyn med ett program som både innehöll en konsert med Matti Alkberg och invigning av konstverket.
– Jag känner att biennalen verkligen varit början på något fruktbart. Nu när vi lärt känna varandra kan vi gå vidare och utveckla idéer, säger Mats Wikström.
Anna-Karin Andersson är ordförande för kulturföreningen Skogslandet som bildades för tre år sedan. Medlemmarna består av boende i olika byar i den norra delen av Råneälvdal.
– Tanken bakom vår förening är att vi själva ska skapa. Nu har det blivit mycket konst eftersom många sysslar med det men vi kan också tänka oss musik och teater, säger hon.
Målet var som sagts att utgå från deltagarnas egna idéer och gruppen enades ganska snabbt om att de ville jobba med sten. Men det blev ingen sten, istället ett betongsfundament från en gammal husgrund bredvid logen i Sörbyn alldeles i närheten av dansbanan.
– Det har varit roligt men också stressigt. Vi hade knappt en vecka på oss men Birgitta har verkligen lotsat oss genom en lång process där vi fått testa nya tekniker, säger Anna-Karin Andersson.
Betongfundamentet har nu förvandlats till ett interaktivt konstverk där Råneälven och dess biflöden ringlar sig fram över hela verket, tillsammans med några fiskar, en trana och en sol med samisk symbol.
– Det finns flera samiska familjer i Gunnarsbyn och ett viste i Flakaberg. Det samiska ville vi uppmärksamma, säger Anna-Karin Andersson.
Den interaktiva delen av konstverket består av ett antal guldfärgade stenar med namnen på byar som befolkar Råneälvdal. De ligger på ett bord i anslutning till verket för besökare att lägga ut på rätt plats.
– Inte minst alla barn som var på invigningen uppskattade det mycket, säger Birgitta Linhart.
Gruppen kommer att återsamlas till våren för att bättra på konstverkets färger samt även sätta upp en informationstavla med facit för de som har svårt att pricka in byarnas geografi.