– Wow, vilken ära, säger en glädjestrålande Anne Angeria efter prisutdelningen i Kulturens hus i Luleå.
Priset delades ut med motiveringen: "Anne Angeria har under flera somrar med teaterns hjälp lyft fram historiska personligheter i Norrbotten, Tornedalen och Haparanda. Som exempel kan nämnas Mia Green, Ragnar Lassinantti och nu i sommar Mabo-Erkki Innala." Vidare står det att hon är en kvinna med många järn i elden som med en stor portion humor skildrar dåtid, nutid och framtid i sina uppsättningar.
– Folk har fått skicka in nomineringar. Jag tycker hon är jätteduktig, säger Ylva Westman, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan.
I somras fick Anne Angeria som entreprenör ta över driften av Folkets hus i Haparanda.
– Först tänkte vi att vi skulle fylla huset med aktiviteter varje vecka. Men nu har vi faktiskt aktiviteter nästan vare dag, berättar hon.
Ett tag tänkte hon försöka byta namnet Folkets hus till Haparanda kulturhus, men bestämde sig efter moget övervägande att behålla det gamla etablerade namnet, eftersom det kändes tryggt för besökarna.
De arrangerar danser flera gånger i veckan, har olika teatergästspel och konserter, bioföreställningar och livesänd opera. Hon har också sett till att väggarna har börjat fyllas med konst i det stora huset. På fredag ska de för första gången ha en quizzkväll.
– Vi har jättefina lokaler, en anställd kock som även är konstnär och en ljud- och ljustekniker som även är musiker. Vi vill vara en plattform för kultur och är öppna för allt.
Under många år har Anne Angeria satt upp sommarteater både på svenska och finska sidan. Hon skriver manus själv, rollsätter, regisserar och spelar. På svenska sidan handlar det varje gång om en historisk person som bott i Tornedalen och som hon gör en grundlig research på i förväg.
– Jag kontaktar alla jag hittar som har haft med den här personen att göra – släktingar, grannar och vänner.
Ett tidigare år handlade den om Mia Green, Sveriges första kvinnliga fotograf. Från 1895 till 1940 dokumenterade hon livet, vardag och fest i fred och krig i Tornedalen och byggde upp Haparandas mest värdefulla bildsamling.
Till sommaren ska teatern gestalta Erkki Innala som levde 1908–1990.
– Han var känd som smugglarkung, men också Polaricas grundare. Han gjorde mycket laglig business också, men smugglartiden var som en handelsutbildning för honom.
Det var inte svårt att hitta berättelser om honom, konstaterar hon.
– Han har levt ett helt otroligt liv. Allt är inte rumsrent, men jag har fått skala bort en del för det är en familjeföreställning, säger hon leende.
Tidigare har de spelat på Taavolagården, men i sommar blir det naturligt att välja Folkets hus.
På finska sidan gör hon musikteater även de manusen skriver hon själv. Därutöver har hon gjort julshower och revyer.
Det började som en hobby, men de sista åren har hon sökt kulturbidrag för sitt arbete med teatrarna och fått med sig flera studieförbund som samarbetspartners. Till sist har det utvecklats till ett heltidsjobb för henne.
– Att vara kulturarbetare är nog bland svåraste yrke man kan han i Norrbotten, framförallt om man vill vara fri. Det finns inga färdiga mallar eller facit och man måste skapa förutsättningarna själv. Men vill man följa sitt hjärta, så är det bara att köra.