Hon är på plats med sina klasskamrater i årskurs två och har just deltagit i en workshop i improvisationsteater tillsammans teaterelever från Midgårdsskolan i Umeå under ledning av Norrbottensteaterns skådespelare Erik Kaa Hedberg och Martin Sundbom.
– Just improvisationsteater är bra på denna nivå. Det handlar inte om att prestera utan våga gör bort sig med glatt humör, säger Erik Kaa Hedberg.
Han repeterar just nu huvudrollen i Norrbottensteaterns sommarföreställning "Rickard III" av William Shakespeare och fick hjälp av sin kollega Martin Sundom för avlastning i en intensiv arbetsperiod.
– Dessutom gillar vi båda att improvisera. Jag, som också är musiker, tänker ofta att improvisation påminner om att öva skalor. Det handlar om att hålla igång sitt arbetsredskap, men för dessa unga blivande skådespelare handlar det inte minst om att leka, ha kul och träffa andra teaterintresserade ungdomar, säger Martin Sundbom.
Länk-festivalen är ett nationellt teaterprojekt under Riksteaterns hatt, där Norrbotten och Västerbotten samarbetat sedan starten 2012.
– Det påminner om en biennal som vänder sig till teaterintresserade ungdomar från högstadiet och gymnasiet. Ofta handlar det om unga som deltar i kulturskolans teaterverksamhet, går på estetiska programmet till helt fristående teatergrupper, säger Inger Holmberg, teaterkonsulent för Riksteatern Västerbotten.
Kortfattat ger man uppdrag till ett antal dramatiker att skriva teatermanus som vänder sig unga amatörskådespelare, där man sedan regionalt väljer att arbeta med en, av de cirka sex nyskrivna pjäser, som erbjuds och spelas sedan upp vid teaterfestivalen som genomförs året därpå.
– Flera grupper har valt att spela samma pjäs. Otroligt lärorikt att se hur olika man kan tolka en text och en roll. Det blir också ett kitt för eleverna att samlas kring, säger Jörgen Smedengren, teaterlärare på Midgårdsskolan i Umeå.
Han är ursprungligen från Kalix och har tillbringat mycket tid i Luleå och berättar vilken nostalgi det är att "komma hem".
– Umeå och Luleå har ganska goda förutsättningar för teaterintresserade ungdomar. Vi har lokaler och en väl fungerande organisation för att ta emot det intresse som finns. Därför är jag grymt imponerad över cirkusgruppen från Tärnaby och teatergruppen från Pajala som deltar i årets festival. De är de riktiga hjältarna, säger han.
Inte minst Norrbottensteaterns Ung Scen Norr lyfts fram som ett föredöme. Tillsammans med Lule Stassteater drivs idag elva teatergrupper i Luleå från lågstadiet till gymnasiet.
– I höst kommer vi att starta upp en tredje högstadiegrupp. Intresset är enormt, säger Malin Falk, dramapedagog på Ung Scen Norr.
Förutom ytterligare en teatergrupp i Boden kommer man under hösten att starta upp en teatergrupp i Jokkmokk.
– Teaterintresset bubblar i Norrbotten. I Pajala har man draghjälp av Tornedalsteatern och ett stort intresse finns i Malmfältskommunerna. Vi på Ung Scen Norr finns som behjälpliga för ledarutbildning och annan stöttning, säger Malin Falk.
För teaterintresset finns, utanför den professionella teatern, menar Inger Holmberg, Jörgen Smedengren och Malin Falk.
– Allt handlar slutligen om ekonomi. Tyvärr har sittande regering gett kulturen ett stålbad. Det är knappt att musikskolan, som varit basen i det svenska musikundret, går runt. Det måste finnas en politisk vilja att se värdet av medborgares behov av konstnärliga uttryck. Vi mår bra av kultur. Många hör av sig till mig som teaterkonsulent med förfrågningar vart de kan vände sig för att spela teater som vuxna. Många hade teater som intresse som unga, innan utbildning och familjebildning, men inser vid 35-års ålder att det tyckte det var kul att spela teater. De måste också ges förutsättningar att trivas och utvecklas, säger Inger Holmberg.
Och för de unga eleverna på estetprogrammet i Luleå är framtiden de ser framför sig närmast unison.
– Jag ska bli skådespelare. Det är mitt drömyrke, säger flertalet
Medan någon enstaka elev är mer tveksam.
– Får se, kanske, säger bland annat Saga Lindberg.
Fotnot: Cirka 78 skådespelare och ledare deltog vid helgens Länk-festival på Norrbottensteatern i Luleå. De sex unga teatergrupperna kom från Luleå, Boden, Pajala, Umeå, Tärnaby och Helsingfors.