Pensionärer i Rutvik satsar på olaglig odling

När pensionärerna på Gröna Villan i Rutvik får höra att boendet ska läggas ned hamnar de i konflikt med Luleås under värld för att rädda sin gemenskap. Det är upptakten för Sofia Rutbäck Eriksson tolfte bok för en vuxen publik.

Sofia Rutbäck Eriksson gillar berättelser som är fyllda av ljus, glädje och humor. "Det finns så många böcker inom genren "Norrbotten noir". De gör mig bara deppig och rädd. Jag tycker bättre om mysdeckare och feelgood berättelser med humor, säger hon.

Sofia Rutbäck Eriksson gillar berättelser som är fyllda av ljus, glädje och humor. "Det finns så många böcker inom genren "Norrbotten noir". De gör mig bara deppig och rädd. Jag tycker bättre om mysdeckare och feelgood berättelser med humor, säger hon.

Foto: Eva Åström

Kultur2022-05-11 20:00

– Berättelsen bygger på en verklig händelse. Jag var på ett studiebesök i en kommun i Norrbotten där man bestämt sig för att lägga ned alla aktiviteter på ett trygghetsboende. Hyresgästerna erbjöd sig då att betala själva för att få behålla sin trivselvärd, säger hon.

Det är svårt att inte imponeras över Sofia Rutbäck Erikssons rika produktion av berättelser. På tolv månader har hon gett ut lika många böcker, förutom feelgood romanen "Som i ett vykort" som utspelar sig i Gammelstad i Luleå, en hel serie av böcker om Katarinas eminenta detektivbyrå där 31-åriga Katarina Zapp löser små brott i Luleå och Norrbotten tillsammans med sin pensionärsgranne Greta. Och nu är hon åter bokaktuell med "Gröna Villan" där respektabla äldre går över gränsen för att behålla zumba, fester och bokcirklar.

– Böckerna har jag skrivit under en tio-års period. Men visst, jag är produktiv – inte minst har skrivandet gett mig mening under svåra livskriser, säger hon.

Barnboken "Änglabrorsan" skrev hon efter att hon och hennes man förlorat sin son Alfie när hon var höggravid i åttonde månaden. 

– Inget tydde på att Alfie hade ett litet hjärtfel under graviditeten. När han dog i magen var det som gå rakt in i en tegelvägg. Allt var kaos och det enda som var roligt i mitt liv var att umgås med Alfies storebror Sixten.

Det var också Sixtens lekar, där hans döda lillebror var högst närvarande, som gav inspiration till bilderboken "Änglabrorsan".

– Det jobbiga kan bli något fint. Vi fanns ändå alla tillsammans, säger hon.

Alfie skulle fyllt sex år i år och familjen har utökats med ytterligare en lillebror, Ture som är fyra år.

– Jag har mycket svårt att vara ifrån mina barn. Åker jag på en bokmässa är jag borta högst två nätter. När jag inte jobbar eller skriver, leker jag med barnen, säger hon.

Genomgående i hennes författarskap är att den äldre generationen gestaltas på ett ljust och positivt sätt.

– Jag är socionom och har under åtta år arbetat på trygghetsboenden i Luleå. De äldre är verkligen en grupp som borde synas mer eftersom de bär på en stor kunskap och styrka – människor samhället borde värdera högre, säger hon.

Sofia Rutbäck Eriksson berättar att hon verkligen trivts med det persongalleri som tar plats i hennes senaste bok "Gröna Villan".

– Det är härliga personer – alltfrån kloka Gun till koleriska Irma och Ambjörn med gröna fingrar. Troligen kommer jag att återvända till dem och skriva ytterligare en bok om hyresgästerna i Gröna Villan.

Hon har även skrivit på ett bokavtal där Herkules, en av karaktärerna i böckerna om Katarinas eminenta detektivbyrå, blir huvudperson i tre nya böcker. Dessutom har ett förlag nappat på hennes idé om en ny barnboksserie som utspelar sig i Norrbotten.

Hur ska du hinna med alla skrivuppdrag?

– Jag älskar mitt riktiga jobb och har svårt att se en annan vardag. Än så länge fungerar det eftersom jag arbetar 75 procent. Det som blir lidande är städning och annat man kan skjuta på framtiden. För skriva, det måste jag göra varje dag, säger Sofia Rutbäck Eriksson. 

Sofia Rutbäck Eriksson

Bor i Rutvik i Luleå tillsammans med sin man och sina söner Sixten 9 år och Ture 4 år, samt änglabrorsan Alfie som dog under graviditeten i åttonde månaden av ett hjärtfel.

Utbildad socionom och arbetar som trivselvärd på ett trygghetsboende i Luleå.

Har skrivit fyra barnböcker, varav "Änglabrorsan" översatts till fyra språk. Sedan 2021 har hon kommit ut med tolv böcker för en vuxen publik. I dagarna har den senaste boken "Gröna Villan" släppts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!