Pandemin ledde till nya konstnärliga samarbeten

Nio kulturskapare i länet har fått chans att jobba ihop över de vanliga gränserna.

"Ny formation" består av nio kulturskapare från länet som har satts ihop i grupper för att jobba ihop under pandemin.

"Ny formation" består av nio kulturskapare från länet som har satts ihop i grupper för att jobba ihop under pandemin.

Foto: Kollage

Kultur2021-10-18 15:05

Under pandemin fick Resurscentrum för konst, liksom Resecentrum för litteratur och danskonsulenten i Region Norrbotten, extra pengar från staten som skulle gå till att stötta kulturskapare i behov av inkomster.

– Vi bestämde oss för att göra ett gemensamt projekt där vi skulle föra ihop professionella kulturskapare från våra respektive områden som tillsammans fick jobba för att bredda sin egen kompetens, möta nya kulturformer och bredda sitt nätverk, berättar Hanna Isaksson vid Resurscentrum för konst.

När de satte ihop teamen tänkte de också på att få en geografisk spridning över länet och startade med ett kick-off-möte i december ifjol för att därefter låta de tre grupperna få jobba vidare på egen hand.

– Det enda de har haft att förhålla sig till är temat demokrati, eftersom vi firar att demokratin fyller 100 år i år.

Pandemin har inneburit mycket digitala möten under vintern och våren och det var först mot sommaren som flera av dem kunde träffas rent fysiskt för första gången. Det var också en speciell process, berättar Hanna Isaksson, att skapa något utan att fysiskt kunna träffa människor som man aldrig har arbetat med förut.

– Men det har de löst fantastiskt bra och kreativt och det har blivit väldigt spännande och helt olika resultat från alla grupper.

Sara Edström, konstnär från Luleå, parades ihop i ett team tillsammans med Jenny Schinkler, dansare från Luleå, och Harleen Kalkat, författare och dramatiker från Arjeplog.

– Vi kände inte alls varandra innan och på grund av corona har vi bara jobbat på Zoom, berättar Sara Edström.

De bestämde ganska snabbt att de ville använda tiden till att testa varandras konstformer. 

– Själv ville jag prova dans, så Jenny Schinkler gjorde en koreografi och så dansade vi tillsammans på Zoom.

De andra ville lära sig mer om musik som Sara Edström är bra på så hon höll workshops för dem. Hon gjorde också musik av en text som Harleen Kalkat hade skrivit.

– Vi vävde ihop varandras konstformer och jag tycker det var väldigt roligt. Litegrann kan jag känna i kulturlivet att konstnärer ofta håller sig för sig och dansarna för sig och så vidare, och att man inte riktigt kommer in i varandras kreativa kretsar, så jag tycker att projektet var jättebra på det sättet.

För en tid sedan träffades de för första gången "live" och skapade en föreställning av sina idéer. De jobbade tillsammans med den under helgen och visade upp den på söndagen.

Sara Edström tycker att Norrbotten har varit bra på att stödja sina kulturskapare under pandemin och gett möjlighet att jobba trots att tiderna har varit svåra.

– Och vi tre i gruppen är helt säkra på att vi kommer att jobba ihop igen för att vi tycker det var så himla kul.

Andréas Brännström, konstnär från Luleå, parades ihop med Linnea Huhta, författare från Pajala, och Yessiqa Lövbrand, dansare och konstnär från Luleå. Gruppen är fortfarande aktiv.

– Vi håller på med video och ljud och text just nu, berättar Andréas Brännström.

Mest har det blivit distansmöten men vid ett tillfälle sågs de allihopa. 

– Det har varit jätteintressant. Dans och litteratur är konstformer som jag inte själv jobbar med. Det är olika uttryck som man har fått närma sig och det har varit fint att få se varandras processer.

Ännu har de inte bestämt vad det ska mynna ut i.

I det tredje teamet ingår Peo Rask, författare från Luleå, Liv Aira, dansare från Jokkmokk, och Isak Anshelm, konstnär från Jämtön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!