– Jag tror att alla som är uppvuxna på 70- och 80-talet, i vilken småstad som helst i Sverige, kan känna igen sig, säger Matti Särkijärvi.
Han tycker inte om skog och träd, men kan sakna snön och slalomåkning. Sedan 16 år tillbaka bor Matti Särkijärvi i Göteborg där han på distans börjat återberätta minnen och anekdoter för kompisar han träffat på olika festivaler och veteranbilsträffar.
– Jag flyttade från Pajala för musikens skull. Det var för dyrt att åka på musikfestivaler när jag bodde i Norrbotten, säger han.
Boken "Mygg, finnar och pungsvett" började som korta betraktelser och minnen som Matti Särkijärvi publicerade på sociala medier. Att det skulle bli en bok var aldrig en målsättning. Det var först vid ett besök på bokmässan i Göteborg 2015 som han började prata med en förläggare som uppmuntrade honom.
– Hon var tydlig med att det var upp till mig om det skulle bli en bok, men eftersom jag alltid haft svårt med svenska men lätt för matematik och teknik, var det svårt för mig. Jag skrev som man pratar och blandade nutid och dåtid utan urskiljning. Då fanns ingen bok, säger han.
Minnena från uppväxten i Pajala var dock levande – än mer när han återvände årligen till Pajala för marknaden – när kamrater kunde fylla på minnesbanken med andra intryck.
– Jag började skriva ned mina minnen på dator – en uppväxt där alla känner alla – och alla var nyfikna på livet. Egentligen det som erbjöds. Jag menar, vi byggde kojor av spillvirke, inga lås var omöjliga och alla dörrar stod öppna. Vi upplevde att vi hade alla möjligheter även om vi saknade både känsla för mode, storstadsliv eller högre utbildning. Det som var viktigast var vännerna, säger Matti Särkijärvi.
Han beskriver sig själv som mycket blyg. Först i 25-årsåldern kunde han prata med andra vuxna utan att känna sig tafatt.
Och det han berättar om i debuten "Mygg, finnar och pungsvett" börjar på 1970-talet fram till att han började tekniskt gymnasium 1987 i Luleå. Det är berättelser om hockeyträningar utomhus i – 20 grader, om en olycklig fotbollskarriär, om råttjakt, om spyor i innerfickor, blyghet, kamratskap, tristess i stugan i Kangosjärvi, fiske, tv-kvällar framför dåtidens barnprogram som John Blund och Drutten och Jena samt som ett känslostråk – en längtan efter något annat. Inte minst en plats på jorden där musiken han gillar och veteranbils träffarna för Volkswagen skapar samma känsla av tillhörighet han kände som ung i Pajala.
– Det är en bok för alla som är uppvuxna på 80-talet och den mentaliteten, säger Matti Särkijärvi.