"Bevara byakistan" – upprättelse för historia

Nu ska den historiska byakistan ges upprättelse. I projektet "Bevara byakistan" ska bland annat elever från Töreskolan få skapa sin egen samtida byakista och därmed ett dokument över byns lokala historia. "Utan arkiv kan inga historieböcker skrivas", menar arkivarien Karin Tjernström

Till vänster ses arkivaren Karin Tjernström och föremålsantikvarien Christelle Fredriksson framför den byakista som eleverna i årskurs 6 på Töreskolan ska fylla med sin egna historiska dokumentation.Till höger ses Björsbyns byakista med en ovanlig form eftersom den även skulle inrymma kartor över byns kollektivt ägda marker.

Till vänster ses arkivaren Karin Tjernström och föremålsantikvarien Christelle Fredriksson framför den byakista som eleverna i årskurs 6 på Töreskolan ska fylla med sin egna historiska dokumentation.Till höger ses Björsbyns byakista med en ovanlig form eftersom den även skulle inrymma kartor över byns kollektivt ägda marker.

Foto: Paulina Öqvist Haugen/Ola Norén Norrbottens museum

Kultur2023-02-10 06:00

Historiskt sett har byakistor innehållit handlingar som har berört gemensamma angelägenheter i byn, såsom överenskommelser om tid för sådd och skörd samt bestämmelser kring skogar och fiskevatten. Dessa handlingar hade (och kan fortfarande ha) ett stort ekonomiskt värde som bevis för byns äganderätt till skog, mark och vatten. 

– Utan byakistor försvinner mycket kunskap om den by där det har skapats, säger arkivaren Karin Tjernström.

Nu har Norrbottensmuseum tillsammans med Arkivcentrum i Norrbotten startat ett projekt för att öka kunskapen om byakistor i syfte att öka intresset för lokalhistoria. Därför har de tillsammans med årskurs 6 på Töreskolan startat ett dokumentations- och insamlingsprojekt där eleverna kommer att få skapa sin egen byakista med material som vittnar om byn de lever i. 

Förhoppningen är att projektet ska bli ett återkommande inslag i museets och arkivets verksamhet så att fler elever i länet kan skapa sina egna samtida byakistor.

– På 1950-talet gjordes en inventering av länets byakistor. Då hittade man ett 70-tal, men fortfarande kan det finnas en hel del kistor i privat ägo, i föreningsarkiv och på andra platser. I Töre fick vi full pott direkt när en elev berättade att de hade, en hittills okänd byakista i källaren, säger Karin Tjernström.

Hon menar att dokumentation som finns i dåtida byakistor är ovärderligt, inte minst eftersom många byaföreningar i dag övergått till att bli exempelvis samfällighetsföreningar och vägföreningar och att byaföreningen spelat ut sin roll.

– I Norrbotten finns en lång tradition av kollektivt ägande av marker – information och kartor som förvarades i byakistor, företrädesvis hos byaåldersmannen, säger Karin Tjernström.

Därför vill Norrbottens museum och Arkivcentrum Norrbotten gärna även nå byalag och hembygdsföreningar som kan sitta på information om byakistor. Inte minst för att många kistor innehåller dokument från 1600-talet fram till 1900-talets första hälft och berättar således om levnadssätt som format människor, djur och landskap över tid i en lokalhistorisk kontext.

– Vi har skickat ut en folder till länets alla bibliotek och hoppas på så sätt hitta fler byakistor som eventuellt följs av fler insatser för värna vår lokala historia. De flesta kistor med omfattande material kommer idag från kusten och de större, rikare dåtida byarna, säger Karin Tjernström.

Byakistor

Norrbottens museum genomförde en stor inventering över byakistor i Norrbotten 1956-1957, då 91 byar besöktes – vissa med omfattande och fina byahandlingar bevarade, andra gav magert resultat. Inventeringen omfattade samtliga kustlandskommuner och några av inlandskommunerna, specifikt följande: Edefors, Hietaniemi, Hortlax, Karl Gustav Nederkalix, Nederluleå, Norrfjärden, Piteå, Råneå, Töre, Överkalix, Överluleå, Övertorneå. Överlag fanns mycket bevarat i Piteå och Lulebygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!