På fredag tystnar kulturen i tre minuter

Den 1 september tystnar kulturen i en nationell manifestation för att visa hur tomt och tyst Sverige blir utan kultur.

Fredag den 1 september, mellan mellan klockan 20:15 och 20:18,  kommer Norrbottensteatern att delta i den nationella manifestationen #tretystaminuter genom att solidariskt sätta sig tysta på trappan vid utomhusscenen vid Norra Hamn. "Vi har inga föreställningar igång nu, men medverkar solidariskt för kulturens framtid och villkor", säger Gunilla Röör, teaterchef Norrbottensteatern

Fredag den 1 september, mellan mellan klockan 20:15 och 20:18, kommer Norrbottensteatern att delta i den nationella manifestationen #tretystaminuter genom att solidariskt sätta sig tysta på trappan vid utomhusscenen vid Norra Hamn. "Vi har inga föreställningar igång nu, men medverkar solidariskt för kulturens framtid och villkor", säger Gunilla Röör, teaterchef Norrbottensteatern

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Kultur2023-08-28 16:47

– Vi kommer att genomföra en symbolisk solidaritetshandling genom att sitta tysta på utomhusscenens trappa vid Norra hamn i Luleå på fredagkväll, säger Gunilla Röör, teaterchef på Norrbottensteatern.

Men det är inte den enda manifestationen för kulturens villkor som sker dessa tre minuter mellan klockan 20:15 och 20:18 fredag den 1 september i länet. Hela Lainio kommer exempelvis att mörkläggas och tystna helt under dessa tre minuter.

– Det är vår protest mot en utarmad kultursektor, vårt upprop för en livskraftig kultur, säger operasångerska och kulturentreprenören Carina Henriksson i ett pressmeddelande. Kultur, menar hon, är en plattform där folk, kulturer, språk och världar kan få mötas – en brygga mellan historia, nutid och framtid.

Ett hundratal teatrar och fria grupper över hela Sverige kommer att delta i manifestationen på något sätt med syfte att uppmärksamma inte minst de fria kulturlivets svårigheter att komma på fötter efter pandemin. 

– Somliga kommer att hålla tre tysta minuter i mitten av en föreställning. Andra kommer att delta i någon av de stora demonstrationer som kommer att hållas både i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Isabel Cruz Liljegren som är dramatiker och en av initiativtagarna bakom uppropet i en intervju i SVT.

Tanken är att återskapa den händelse som ägde rum samma tid och datum för 35 år sedan då stora delar av Kultursverige sattes på paus under tre minuter – en manifestation som Gunilla Röör, då skådespelare på Unga Klara, var delaktig i.

– Teatern släckte lamporna mitt under vår föreställning om Mozart. Allt avstannade i tre minuter. Och som jag minns gav det resultat i form av mer anslag. Institutionsteatrar har det svårt idag, men de fria aktörerna går på knäna. De fria grupperna är kulturens underhuggare – de som vågar experimentera och sedan slår sig in på institutionerna, säger Gunilla Röör.

Manifestationen #tretystaminuter föregås av ett upprop som undertecknats av bland andra konstnärliga ledare och teaterchefer för Dramaten, Riksteatern, Länsteatrarna och Stockholm, Malmö och Uppsala stadsteater.

– Vi hoppas att regeringen ska ta det här på allvar. Vi behöver stärka kulturens resurser för att kunna uppnå de kulturpolitiska målen. Ett fritt kulturliv är avgörande för både demokratin och för yttrandefriheten och vårt öppna samhälle, säger Isabel Cruz Liljegren i samma intervju i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!