– Museet är en demokratisk mötesplats. Därför har vi anpassat verksamheten efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att vi kan hålla öppet, säger Margaretha Lindh, museichef Norrbottens museum.
Det är en nyanserad bild, med olika strategier, som växer fram vid en rundringning till länets museum. Norrbottens museum, som hållit stängt i cirka en och en halv månad, öppnade igen den 19 maj.
– Vi behövde renovera våra publika toaletter och valde därför att stänga och påbörja renoveringen tidigare när publiken uteblev, men vi vill vara tillgängliga för besökare i sommar. Däremot har vi stängt barnavdelningen för att undvika smittspridning, personal kommer att göra ronder i huset för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och kaféet öppnar inte förrän i mitten av juni, då man kan sitta utomhus, säger Margaretha Lindh.
Även Silvermuseet i Arjeplog väljer att öppna sin utställningsverksamhet från och med 1 juni – den 19 maj öppnade butiken och turistinformationen.
– Vi har jobbat med att anpassa lokalerna så att det inte blir för trångt. Silvermuseet är en självständig stiftelse och är mycket beroende av entréavgifter och försäljningen i butiken för verksamhetens ekonomi. Vi har inte fått något extra anslag som statliga museum som Àjtte, säger Malin Brännström, chef på Silvermuseet.
Hon är bekymrad över vilket beslut våra grannländer kommer att fatta inför sommaren, inte minst eftersom ungefär hälften av besökarna vanligtvis kommer från Norge.
– Sommaren kommer att bli avgörande. Det är bekymmersamt, säger hon.
Ájtte museum i Jokkmokk har fortfarande inte tagit något beslut om sommaren. Museet har varit stängt sedan 30 mars.
– Eventuellt öppnar vi den 15 juni. Vi gör en nya bedömning varje vecka efter hur besöksnäringen ser ut, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, tillförordnad museichef på Ájtte.
Ájtte museum har sedan coronautbrottet tappat drygt en halv miljon på grund av utebliven butiksförsäljning och entréavgifter. Något man än så länge parerat genom att inte nyrekrytera efter pensionavgångar samt inköpsstopp. Men precis som för Silvermuseet är sommarens turistströmmar alltid avgörande för ekonomin
– Coronaepidemin har slagit hårt. Redan i maj brukar de första turisterna dyka upp, främst från Tyskland. Nu får Ájtte sätta hoppet till dem som turistar hemmavid, men jag är orolig, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.
Det årligen återkommande vernissaget, med unga samiska slöjdare från samernas utbildningscentrum, har flyttats till museets Facebooksida och Fjällträdgården kommer att hållas öppet men med begränsade öppettider i sommar.
– Det går också att boka tid för att handla i vår shop efter att människor hört av sig med presentkort som var på väg att gå ut.
Piteå museum, som är stängt till och med 31 maj, har heller inte tagit något beslut om man ska hålla öppet i sommar.
Museet som drivs som en ideell förening har många inkomstkällor och har därför inte drabbats så hårt ekonomiskt när besökarna uteblivit.
– Det är två saker som avgör om vi öppnar – dels riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och för det andra när ombyggnationen av torget och vår fasad är klar. Just nu saknar vi rullstolsramp och vi kommer inte att öppna förrän museibyggnaden är tillgänglig för alla, säger museipedagog Morgan Stenberg.
Gällivare museum är i sammanhanget det enda museum som hållit öppet under hela coronaepidemin men med inställda vernissage och en allmän satsning på digitalisering av kulturhändelser.
– Det är politiskt beslut. Nu har vi förkortat öppettiderna något på museet, men inte på grund av corona, utan samhällsomvandlingen. Vi ska flytta både ett bibliotek och en konstskatt från Malmberget, säger Anette Winblad, kulturchef Gällivare kommun.