Precis klockan 13 slår den ständige sekreteraren Mats Malm upp dörren i Börshuset. Så långt är allt som vanligt, men själva Nobelfesten är inställd och även årets tillkännagivande sker i en coronaanpassad kostym. Bara ett mindre antal journalister och fotografer kommer att vara på plats.
Inte heller får årets Nobelpristagare i litteratur komma till Stockholm för att ta emot sitt pris, vilket kanske inte enbart behöver vara en nackdel.
– Man slipper kröningen, det är ju långt ifrån alla som blir författare för att mingla i rampljuset, sade Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter tidigare till TT.
Få tror att Akademien i år kommer att tillkännage en lika omstridd och kritiserad Nobelpristagare som fjolårets val Peter Handke.
På spelbolaget Betsson tror de flesta tippare på den Guadelupefödda Maryse Condé, följd av ryska Ljudmila Ulitskaja och japanske Haruki Murakami.
När TT bad ett antal kritiker spekulera i vem som får årets pris var i stället den kanadensiska poeten Anne Carson den stora favoriten. Som en djupt originell antikforskare med förmåga att göra sin lärdom samtida och vardaglig i både lyrik och essäer framstår hon som ett val i Akademiens smak.
Även Jamaica Kincaid, född på ön Antigua men sedan 16 års ålder bosatt i USA, är en kritikerfavorit, liksom Dubravka Ugresić, född i dagens Kroatien men sedan många år baserad i Amsterdam. Exilen är ett tema för hennes litteratur och i intervjuer har hon förklarat att etniska etiketter i hennes ögon är en form av kulturellt våld.