De sex eleverna har under tre veckor arbetat intensivt med utställningen som visas på Regionhuset i Luleå. Närmast en presentation av de kurser de haft under läsåret. Därför blandas verk i teknikerna måleri, grafik, keramik, textil, skulptur, kolteckningar och teckning på väggarna.
– Vi ville visa mycket. Hellre för mycket än för lite, säger Victoria Andersson.
Hon jobbar deltid som lärare på utbildningen, som skapats av konstnären Hans Isaksson och konsthantverkaren Gustaf Nordenskiöld, och har främst ansvar för administration, planering och budget.
– Från början var vi två lärare, men det fungerade inte för min finska kollega. Därför fick jag möjlighet att utforma utbildningen som jag själv vill – det vill säga gästlärare som kommer in med sin specialitet under korta men intensiva kurser. En riktig lyxutbildning jag själv velat gå i början på mitt konstnärsliv, säger hon.
Utbildningen är ettårig med möjlighet till fördjupning. Två av eleverna, Emma Forsberg och Sebastian Berglund, är inne på sitt andra utbildningsår, medan övriga i stort var nybörjare när höstterminen började i fjol. Grundmottot de arbetar utifrån är människan och platsen, det vill säga att ösa och hämta inspiration från sin omgivning och sitt eget inre.
– Det skapar mycket personliga uttryck, inte minst att eleverna kommer från så olika platser och kulturella kontexter.
Victoria Andersson exemplifierar med en stor kolteckning på textil signerad Eden Bouilly som tillverkades under en workshop med konstnärskollektivet Kultivator från Öland där kol och snö var temat.
– Hon kommer från Frankrike och har haft en ganska romantisk idé om snö innan hon flyttade till Haparanda. Nu har hon sett hur ful och grå snön blir under delar av året, vilket hon uttrycker i sin målning som man dessutom fick kasta snöbollar på.
Emma Forsberg från Umeå har redan ställt ut verk tillsammans med en annan konstnär i Umeå. Hon är intresserad av raggarkulturen och identitetskapande och deltar bland annat med en målning av en ganska risig bil, målad med motorolja.
Och Victoria Andersson är mycket glad över att få visa upp utbildningen och elevernas konstverk i Luleå.
– Det är ett underbart jobb att se unga människor ta sina första kliv in i konstvärlden. Jag är mycket spänd på att se var de är om tio år, säger hon.