Kroppsliga utmaningar i fokus i ny samtidsutställning

Utställningen "Den suggestiva kroppen" utgår från kroppsligheten som en ingång till frågor som rör interaktioner och situationer som en kropp kan utsättas för i vår samtid.

Stillbild från Anne Katrine Dolvens videoverk "A Other Teenager" (2016)  som är inspelad i en enda oredigerad tagning visas i utställningen "Den suggestiva kroppen" på Konstmuseet i Norr.

Stillbild från Anne Katrine Dolvens videoverk "A Other Teenager" (2016) som är inspelad i en enda oredigerad tagning visas i utställningen "Den suggestiva kroppen" på Konstmuseet i Norr.

Foto: Thierry Bal

Kultur2021-09-23 18:00

– Konstnärerna berör såväl kroppens inre fysiologiska uppbyggnad som människan avtryck socialt, ekonomiskt och politiskt i sina verk, säger Hampus Bergander, curator vid Konstmuseet i Norr.

Efter en längre nedstängning har Konstmuseet i Norr öppnat upp olika plan i utställningslokalerna i takt med lättade coronarestriktioner och att vattenläckagen i lokalerna åtgärdats. Nu öppnas även plan 5 med den nya utställningen "Den suggestiva kroppen" – en grupputställningen med sex konstnärer från Norden och Europa, bland annat Anne Katrine Dolven som är en av Norges mest kända samtidskonstnärer.

– Vi är oerhört glada över att samla tongivande namn kring en utställning som ställer filosofiska frågor om vår samtid och de utmaningar som vi kroppsligen ställs inför, säger Hampus Bergander.

Han är anställd curator vid länskonstmuseet sedan ett år tillbaka och menar att det är viktigt att lyfta frågeställningar och påvisa fenomen och situationer som åskådliggör hur vår existens hänger på en skör tråd.

– Utställningen berör en mängd existentiella frågor – allt från kroppens förhållande till teknik, produktivitet, dödlighet, överkonsumtion och erövringspolitik, till tidlösa frågor om ensamhet och alienation, säger han.

Anne Katrine Dolven, verksam i Oslo och Lofoten, medverkar med videoprojektionen "A Other Teenager" som refererar till hur man hittar balans i den mänskliga tillvaron i vår värld i gränslandet mellan förutsägbarhet och slump.

– Verket är skapat i en enda tagning där deltagarna ställs inför oförutsedda sensoriska upplevelser i interaktion, säger Hampus Bergander.

Erik Thörnqvist, uppvuxen i Luleå och verksam i Stockholm, medverkar med två skulpturer där han fortsatt sitt undersökande av platsen runt Esrange och den väg hans farfar var med om att bygga – snarast en kommentar till efterkrigstidens rymdkapplöpning, samtidens hotbild och statens tvångsförflyttning av samer vidare mot en ny dimension. 

Övriga utställare är Linda Morell som undersöker människans autonomi, Matti Sumari som i sin praktik relaterar till människans överkonsumtion av plats samt konstnärsduon Anni Puolakka och Erika Roux. De sistnämnda konstnärerna medverkar med videoverket "Vanitas" där mänskligheten porträtteras i ett framtida samhällsbygge där tekniken gjort människor arbetslösa – ett verk som relaterar till alienation och dödlighet.

Utställningen pågår till 16 januari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!