Ny TV-serie om livet som operasångare i norr

Carina Henriksson är operasångerskan från Laino som efter 20 år återvände till Norrbotten. Nu aktuell i SVT-serien "Vildmarksdivan". "Vi kulturentreprenörer är inte bortskämda", säger hon.

I dokumentärserien "Vildmarksdivan" får tittarna följa operasångaren Carina Henriksson som efter 20 år återvänt till sina folkmusikaliska rötter för att återupptäcka sin kultur och sitt språkarv i Norrbotten.

I dokumentärserien "Vildmarksdivan" får tittarna följa operasångaren Carina Henriksson som efter 20 år återvänt till sina folkmusikaliska rötter för att återupptäcka sin kultur och sitt språkarv i Norrbotten.

Foto: Mattias Löw

Kultur2023-09-22 12:24

Under ett och ett halvt års tid har filmaren och Mattias Löw följt Carina Henrikssons arbete. I en dokumentärserie i tre delar får tittaren följa henne och det mångkulturella landskap hon rör sig inom – allt från skaparångest till scenframträdanden och turnerande i byar.

– Men framför allt är det en berättelse om kulturens roll och ansvar i samhället och vilka villkor fria kulturarbetare arbetar under i glesbygd. Det är ett hårt jobb, säger Carina Henriksson.

undefined
Carina Henriksson har både samiska och tornedalska rötter. Filmaren och fotografen Mattias Löw har följt henne under ett och ett halvt år genom skaparångest till scenframträdanden.

Kultur, menar hon, är det bärande kittet i samhället där livet mellan husen måste frodas. 

– Jag brinner för en levande, myllrande kultur i glesbygd. Våra berättelser måste ges en plats för att ingjuta en inneboende stolthet över vem vi är och var vi kommer ifrån. Jag menar, kulturen lyfts hela tiden som en framgångsfaktor för att skapa attraktiva livsmiljöer. Varför satsar man då inte på kultursektor, säger hon.

Intervjun sker dagen efter att den nya kulturbudgeten med många nedskärningar presenterats. Bland annat minskas anslagen till scenkonsten med 11,7 miljoner kronor för 2024 till följd av en generell besparing och skapande skola drabbas av budgeten, och får 25 miljoner mindre när förra regeringens tidsbegränsade medel inte förlängs.

– Det är verkligen inte bra. Redan idag är kulturlandskapet i disharmoni. När kulturbidrag försvinner och budget stramas åt börjar även institutioner att konkurrera med de fria kulturlivet om projektmedel. Vi börjar kannibalisera på varandra med risken att fria kulturskapare tvingas lägga ned sin verksamhet. Ett rikt kulturliv är diversifierat. Denna politik är inte bra, säger hon.

undefined
TV-serien "Vildmarksdivan" är framförallt en berättelse om kulturens roll i samhället och vilka villkor fria kulturarbetare arbetar under i glesbygd. "Det är ett hårt jobb", säger Carina Henriksson.

Carina Henriksson efterlyser ett större samarbete mellan institutioner och det fria kulturlivet i länet samt en större respekt för varandras ytor. Kort sagt hjälpa varandra.

– Jag säger inte att det är fel att stora produktioner turnerar i länet. Det behöver vi också, men det skulle kunna finnas en större vilja att lyfta kulturarbetare som är verksamma i länet, säger hon.

I TV-serien "Vildmarksdivan" presenteras också ett antal intervjuer med olika kulturskapare i Norrbotten som får ge sin syn på kulturens betydelse.

– Vilka intervjuer som kommer med vet jag inte. Jag har sagt att jag inte vill vara med under klippningen. Berättelsen ligger i Mattias Löws händer, helt och hållet. Men jag hoppas att serien ger en inblick i vår landsändas mångkulturella tradition och de kulturer och språk som lever sida vid sida i vår region, säger Carina Henriksson.

Fotnot: TV-serien "Vildmarksdivan" med början den 27 september i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!