Ny kulturinstitution på väg att se dagens ljus

En samlande kulturinstitution för tornedalningar, kväner och lantalaiset är på väg att bli verklighet.

Maja Mella är projektledare för en förstudie om en framtida kulturinstitution för tornedalningar, kväner och lantalaiset.

Maja Mella är projektledare för en förstudie om en framtida kulturinstitution för tornedalningar, kväner och lantalaiset.

Foto: Herman Öberg

Kultur2021-04-27 11:46

– Tornedalingar, kväner och lantalaiset har, till skillnad från exempelvis andra nationella minoriteter, ingen institution motsvarande exempelvis Finlandsinstitutet samt Ajtté- fjäll och samemuseum, utan är utspritt mellan en rad aktörer på lokal, regional och nationell nivå. Ingen aktör har ett tydligt nationellt ansvar idag, säger Maja Mella, verksamhetsledare Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset.

Frågan om en kulturinstitution har funnits på Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset dagordning under lång tid och lyftes upp som en prioriterad fråga i verksamhetsplanen 2017. Frågan har främst drivits mot Region Norrbotten som fattade ett politiskt beslut 2017 och genomförde därefter en egen utredning utan extern finansiering 2018-2019 med aktiviteter såsom dialogmöten med minoriteten och med myndigheter. Nu går man ett steg längre. En tvåårig förstudie har inletts med en rad samverkanspartners som exempelvis Statens kulturråd, Riksantikvarieämbetet, Institutionen för levande historia och alla nio förvaltningsområden för meänkieli i Sverige.

– Jag fick frågan om jag ville leda förstudien. Det ville jag gärna. Det är spännande att medverka till att skapa något som inte finns ännu, säger Maja Mella.

Hennes uppdrag är att bygga upp en plattform tillsammans med en styr- och referensgrupp där det uttalade målet är att våga vara nytänkande.

– Vi arbetar inte med fokus på en särskild byggnad eller monument. Jag har varit tydlig med att det är innehållet i den framtida verksamheten som kommer att styra finansiering och fysisk placering. Det handlar om mer än ett huvudmuseum, säger hon.

Redan nu har ett antal olika behov utkristalliserats sig. Förutom ett huvudmuseum finns även behov av en mötesplats för kreativa näringar, ett informationscenter samt forskning.

– Ett mycket viktigt uppdrag är att barn och unga inkluderas. Deras perspektiv, liksom de olika identiteterna inom språkområdet, ska synliggöras.

Just nu genomförs ett antal digital workshops där kulturskapare, språkbärare, föreningsrepresentanter och tjänstepersoner inom förvaltningsområdeskommunerna för meänkieli samt samverkanspartners är inbjudna. Syftet är att ta fram ett förslag på hur en kultursamlande verksamhet för tornedalningar, kväner och lantalaiset kan utformas och planeras. Förstudien ska sedan behandlas av politiken på både regional och nationell nivå innan ett beslut kan tas om en ny kulturinstitution.

– Vi har hunnit ha en workshop och jag ser verkligen vilket uppdämt behov det finns att tala om dessa frågor. Inte minst forskning inom vår kultur behövs, säger Maja Mella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!