Ny konstutbildning startar i länet

Till hösten startar en ny konstutbildning på Svefi folkhögskola i Haparanda.

Marie Järvinen, rektor på Svefi menar att det varit värdefullt att utarbeta den nya konstutbildningen Happis Arts & Craft i nära samarbete med branschen.

Marie Järvinen, rektor på Svefi menar att det varit värdefullt att utarbeta den nya konstutbildningen Happis Arts & Craft i nära samarbete med branschen.

Foto: Mats Holmgren

Kultur2021-03-25 11:30

– Det känns fantastiskt att starta upp den här utbildningen, säger Marie Järvinen, rektor på Svefi i ett pressmeddelande.

Kursen Happis Art&Craft ger kunskaper inom både konst och hantverk och har tagits fram i samarbete med konstnärerna Hans Isaksson och Gustaf Nordenskiöld tillsammans med personal på Svefi, en referensgrupp bestående av konstnärer och andra yrkesverksamma inom branschen och skolans rektor.

– Svefi har genomfört konstutbildningar i mer än 25 år men vi kände att det var dags att göra en revidering av nuvarande innehåll och säkerställa att kursen ligger rätt i tiden, säger Marie Järvinen i samma pressmeddelande.

Kursen ger goda grunder inför fortsätta studier på konsthögskolor, andra förberedande konstutbildningar samt design- och arkitekturutbildningar. Genom konst och hantverk, måleri, skulptur, textil, keramik, foto och video ska deltagarna undersöka sig själva och sin omgivning, där själva platsen Haparanda är en viktig del av utbildningen.

Utbildningen är ett till två år och berättigar till studiemedel från CSN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!