Ny förening skapar kulturprojekt för länets unga

Idag har den finmotoriska kunskapsnivån sjunkit markant hos barn och unga. Det vill en nybildad konstpedagogisk förening ändra på genom att starta konstprojekt för barn och unga i Norrbotten.

Textilläraren Jessica Hendler är ordförande för den nystartade föreningen för Konstpedagoger i Norrbotten, KPiN, vars syfte är att skapa fler konstprojekt för barn och unga i länet.

Textilläraren Jessica Hendler är ordförande för den nystartade föreningen för Konstpedagoger i Norrbotten, KPiN, vars syfte är att skapa fler konstprojekt för barn och unga i länet.

Foto: Pressbild

Kultur2021-05-26 16:30

– Vi vet att en hand som arbetar är en hjärna som tänker. Tyvärr får de praktiska ämnen stå tillbaka för de teoretiska ämnen i skolan, men finmotorik behövs inom många yrken, exempelvis kirurger. Detta är en samhällsfråga, säger textilläraren Jessica Hendler, ordförande för den nya föreningen.

Den nybildade föreningen kommer fokusera på att skapa projekt inom områdena bild, form, slöjd och dans. Det är områden som man menar idag är underrepresenterade inom kulturskolans utbud, men även inom Skapande Skola. 

– Musiken har exempelvis egna starka ben att stå på. Vi har koncentrerat oss på de svaga länkarna inom de estetiska ämnena, säger Jessica Hendler.

Initiativtagare är kulturfrämjande enheten på Region Norrbotten och Kulturskolesamordnaren i länet, sprunget ur ett årslångt projekt under Resurscentrum för konst vingar, för att stärka pedagoger och elever inom estetiska processer.

– Vi deltagare i de projektet insåg behovet av en förening, säger Jessica Hendler.

Just nu väntar föreningen på svar från Region Norrbotten om finansiering av en projektledare för att till hösten kunna rulla ut konstprojekt för barn och unga.

– Vi är redan nu ett nätverk på 50 personer som vi hoppas ska gå in i föreningen. I framtiden tänker vi oss samarbeten med hemslöjdsföreningar, folkhögskolor och kulturinstitutioner. Det handlar framför allt att skapa ett nytt förhållningssätt till handens arbete. Det handlar inte om att vara duktigast. Det är görandet som är det viktiga. Jag brinner själv för att hemslöjden och vävstugorna ska få sin revansch och efterlyser kommunala samlingsplatser för hantverkare. Inte minst under pandemin har intresset för hantverk och göra själv ökat. Det handlar också om att skapa ett hållbart samhälle, säger Jessica Hendler.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!