Likt Strindbergs teaterpjäs Ett drömspel kan det vara svårt att dra gränsen mellan dröm och verklighet i Linn Lindströms och Maria Gordona Belićs nya utställning Akta dig - Godmorgon. En nyskriven ljudpjäs är den röda tråden där konstnärernas minnen och betraktelser av vardagen vävs samman.
Det hela började med en mejlkonversation konstnärerna emellan.
– Vi skickade alltifrån egna betraktelser till tips på böcker, urklippta citat och teckningar till varandra. Det pågick ett tag. Vi har ett stort materialbibliotek som blivit ramverket för samarbetet. Egna texter som vi båda skrivit tidigare men som inte fått ta plats i rummet, berättar Lindström.
Skådespelare på Folkteatern i Gävleborg läser upp monologerna. För konstnärerna har det varit viktigt att låta minnesbilderna bli ett.
– Då slipper man klet-poesin man kommer till annars. Genom att den andra krafsat i ens eget gör man sig fri från den pretentiösa poesin, säger Lindström.
Ekon av röster tar ton och rummet släcks ner. Enbart några grönt lysande lampor drar till sig ögat.
Den två timmar långa pjäsen är uppdelad i olika akter. Bland annat får betraktaren följa avatarer, den timanställde och prinsessan som räds de betande hästarna uppe på berget.
– Hon vill vara den som vågar klappa en häst men så kommer verkligheten ikapp och hon blir rädd. Man är inte den man alltid önskar att man skulle vara, säger Lindström.
Utställningen har fler än ett budskap, enligt konstnärerna. Maria Gordona Belić hittar det i sin egen familjehistoria.
– I ett samhällsperspektiv väcks tankarna kring vilka berättelser som är viktiga och vilka som sparas. Mina föräldrar invandrade till Sverige och jag tycker deras berättelser kunde vårdas bättre, säger hon.
I salens epicentrum uppenbarar sig en ö av trä med handgjorda skulpturer. Det är djur, växter och kroppsdelar som förekommer i pjäsen men som också kan stå fria från den.
– Automatiskt hamnar man i samma universum, säger Lindström.
På väggarna spelas filmklipp upp där ord och listor är genomgående. Ett tjockt list-arkiv visas upp i fysisk form.
– Kanske upptäcker man att det som man tänkt sig inte var ett fungerande system, utan något man skapat själv för att få det att fungera, säger Gordona Belić.
Utställningen pågår till och med 14 augusti på Kulturens hus.