– Coronapandemin stängde världens fredligaste gränser. Det var som att en kroppsdel blev stympad. Därför jätteviktigt med ett gränsöverskridande projekt, för slarvar vi kan det ta lång tid för såren att läka. Fred och öppna gränser kan man aldrig ta för givet, säger skådespelaren Anton Hennix Raukola.
Många resenärer har genom historien gjort Norden och de arktiska områdena kända i världen genom olika exotiska beskrivningar. Naturen, ljuset, tystnaden och vidderna har definierats av andra och exploateras i turistbroschyrer, men stämmer den bilden med de boendes egen självbild? Det undersöker den gränsöverskridande ensemblen i projektet "Pohjonen - Davvi - Nord".
– Det är ett ambitiöst projekt på många plan, inte minst att vi genom scenkonsten söker ett gemensamt språk, säger regissören Ida Løken Valkeapää från Tromsö i Norge.
Initiativtagare är Tornedalsteatern som tillsammans med Kvääniteatteri och Piste Kollektiivi äger produktionen – ett projekt som teaterchef Erling Fredriksson drömt om länge.
– Jag har ett stort nätverk på Nordkalotten av både musiker och scenkonstnärer sedan min tid som frilansande kulturarbetare. Och nu efter pandemin var det ett ypperligt tillfälle att börja läka såren efter det förhöjda tonläget mellan länderna, inte minst i ljuset av att norra Norden åter exploateras på naturtillgångar. Jag menar, hur påverkar exploateringen oss på ett djupare plan, säger Erling Fredriksson.
Hela föreställningen har improviseras fram i symbios med musik, ljus och bildprojektioner. Föreställningen kommer också att framföras på flera språk – svenska, meänkieli, finska, norska och lite samiska.
– Det kommer att bli ett multikonstverk med flera uttryck som påverkar helheten. Guldet finns, bara man vågar ta den kreativa risken. Det är en drömprojekt med all den rikedom vi har gruppen och kan presentera för omvärlden, säger regissören Ida Løken Valkeapää
Fotnot: Föreställningen har premiär i Tärendö 22 oktober. Därefter väntar turné i norra Sverige, Finland och Norge.