– Vi ville skapa ett häftigt scenkonstverk och lyfta kvinnornas historia i Tornedalen, säger scenografen Erika Sjödin och regissören Charissa Martinkauppi, Teater Char Da Mar, en Norrbottensbaserad kvinnlig frigrupp som skapar feministisk scenkonst för de fyra nordligaste länen.
Föreställningen är ett 40 minuter långt promenadscenkonstverk utomhus och en berättelse om tre kvinnliga levnadsöden från 1900-talets början där äventyr, orättvisor och uppror gestaltas.
– Vi vill rikta blicken mot de kvinnor som gjorde Norrbotten, Sápmi och Meänmaa till vad det är idag via nykomponerad musik, dans, text och skådespeleri, säger Erika Sjödin och Charissa Martinkauppi.
Även föreställningen "Midvintersaga" som har premiär 1 mars på Sakarigården spelas utomhus för skolor och allmänhet, liksom två sommarteatrar.
– Det är åtta år sedan vi spelade sommarteater i Pajala. Nu sätter vi upp "Den lyckliga laxen" igen vid Torneälvens strand med uteslutande amatörer och vissa professionella inslag, säger Erling Fredriksson, teaterchef på Tornedalsteatern.
Den nyskrivna pjäsen "Kvinnorna på ön" har premiär den 17 juni på Sakarigården i Karungi och utspelar sig i efterkrigstidens Norrbotten.
Manuset är skrivet av Tobias Carlsson, med rötter från Karungi – en berättelse om tre kvinnor som smugglar nylonstrumpor från Finland och under ett oväder tvingas söka tillflykt på en ö, där livshistorier berättas tills de plötsligt får oväntat besök.
I oktober har slutligen "Pohjoinen-Davvi-Norr" – ett nordkalottiskt allkonstverk med sju professionella dansare, musiker, skådespelare från Sverige, Finland och Norge med premiär i Tärendö.
– Människor har historiskt rört sig mellan gränserna på Nordkalotten. Vi vill undersöka men också definiera vad norr är för oss som bor här. Det handlar om makten över sig själv och sin historia, men också en kärleksförklaring till norr, säger regissören Ida Löken Valkeapää på länk från Tromsö i Norge.
Erling Fredriksson, som tagit initiativ till projektet, menar att de med hjälp av dans, musik, skådespeleri, bild och ljus utforskar den eventuella existensen av en ”Nordkalottisk klang”.
– Jag menar att projektet också kan ses som en läkningsprocess efter de slitningar mellan våra länder som skett under coronapandemin. Vi vill helt enkelt få hjärtat på Nordkalotten att slå igen, säger han.