Nu rullar konsten in i Luleås bostadsområden

Vill du ha första parkett till en annorlunda och rullande konstutställning? Ställ dig då på Smedjegatan i centrala Luleå och håll koll på fem olika bussar som numer är klädda i konst.

Kultur 4 mars 2021 18:30

– När konsthallar och museum stänger gäller det att tänka kreativt för att få ut konsten till publiken, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare för Resurscentrum för konst och initiativtagare till projektet.

Fem konstnärer har valts ut till detta konstprojekt, en idé som Hanna Isaksson länge velat göra, men som nu förverkligas i samarbete med Luleå Lokaltrafik, LLT, tack vare statens extra tillskott för att stötta kulturbranschen under pågående pandemi.

– Det är ett fantastiskt projekt. Konstnärerna får komma ut med sin konst och Luleås befolkning kan ta del av konst i det offentliga rummet, säger Ulrica Rosendahl, marknadskommunikatör LLT.

De fem konstnärerna som bjudits in att jobba med varsin buss är; Anders Sunna, Jokkmokk, Lena Ylipää, Laiono/Kiruna, Victoria Andersson, Luleå, Urban Wikberg, Luleå och Serkan Günes, Gällivare. Uppdraget var att förhålla sig till platsen Luleå och tillverka två konstverk – ett på vardera sida på bussarna.

– Det var spännande att följa de konstnärer som betraktar Luleå utifrån. Anders Sunnas verk visar exempelvis på den samiska närvaron i Luleå, vars namn kommer från det lulesamiska ordet Lulu och betyder östligt vatten, säger Hanna Isaksson.

 

Fotografen Serkan Günes kommer ursprungligen från Istanbul men har bott 20 år i Sverige, varav de senaste fem i en by strax utanför Gällivare. 

– Jag är landskapsfotograf och fotograferar dagligen fjäll, myrar och skog. Aldrig människor. Det var en utmaning att hitta motiv i en stadsmiljö. Lösningen blev Luleå skärgård, som jag tidigare aldrig besökt, men fann fascinerade lik den kala och karga natur som finns i fjällen, förutom bergen förstås.

 

Lena Ylipää medverkar med två skisser av två rödlistade växter i Norrbotten. Skisserna ingår i ett större projekt under namnet "Arv" där hon undersöker hus skogsbruk och exploatering påverkar våra marker och den biologiska mångfalden.

– Norna är en orkidé jag aldrig sett i verkligheten men precis som Röd Trolldruva trivs den i fuktiga granskogsmiljöer men hotas nu av oförsiktigt skogsbruk i vårt län, säger hon.

Victoria Andersson beskriver "Konst i farten" som ett oväntat och inte helt enkelt, speciellt eftersom hon främst arbetar textilt.

– Jag har jobbat med tyll på golvet som jag sedan fotat av och bearbetat digitalt. En bussresa kan vara kontemplativ och erbjuda ytterligare en dimension genom att resa i fantasin, tid och rum. Därför har jag satsat mycket på färg och kallar mitt verk "Spektrum" som en hyllning till alla dem som väljer att åka kollektivt, säger hon.

 

 

Ulf Wikbergs buss är den enda som är klar vid Kurirens besök och kommer också att köra förbi fönstret till Galleri Lindberg, där originalverken visas, under intervjun.

– Häftigt, utropar han och höjer armarna.

Hans två motiv avbildar Östra skolan och Luleå ur ett fågelperspektiv.

– Jag vill hylla Luleås äldsta skola där alla barn för första gången fick studera. Det andra verket anknyter till Luleå som stålstad och satsningen på fossilfritt stål. Jag vill väcka frågor om klimatet, våra barn och deras framtid, säger han.

 

Konstverken kommer att klä bussarna så länge de håller. Om ett konstverk börjar fallera, kommer alla tas bort.

– Bussarna kommer att gå på alla linjesträckningar i Luleå, men vill man ha första parkett, föreslår jag ett besök vid knytpunkten på Smedjegatan, säger Ulrica Rosendahl.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kormatta från Luleå domkyrka – centralpunkt i Uppsala ■ "Bergstoppen Skierfe i Sarek"

Kormatta från Luleå domkyrka – centralpunkt i Uppsala ■ "Bergstoppen Skierfe i Sarek"

Hennes tavlor stals från biblioteket • "Jag blev helt golvad"

Hennes tavlor stals från biblioteket • "Jag blev helt golvad"

Succé när Konst i det gröna gjorde comeback

Succé när Konst i det gröna gjorde comeback

Konst i det gröna: Konstnärer och konstintresserade möttes på Gültzauudden

Konst i det gröna: Konstnärer och konstintresserade möttes på Gültzauudden

Isak Rutqvist: Luleå kommun, ta ansvar för stadens estetik

Luleå kommun, ta ansvar för stadens estetik
Visa fler