– Det var häftiga kvinnor, omöjliga ett inte fascineras av, säger skribenten Marianne Westin.
Marianne Westin har i cirka 30 års tid varit verksam som journalist på Norrbottens-Kuriren tills hon gick i pension vid årsskiftet. Och det var också under hennes tid som familjeredaktör på tidningen som hon uppmärksammade Karin Tjernströms alla föredrag under rubriken "Kvinnorna i Luleå under fröken Fridmans tid". Tillsammans med ett eget historiskt intresse där hon som allmänreporter både fördjupat sig i folkrörelsens historia, första världskriget och spanska sjukan föddes så fascinationen över Siri Holm och Märta Buchts livsverk.
– Siri var exempelvis verksam i 30-talet föreningar och inte bara som medlem. Hon var aktiv i styrelser på nationell nivå under en tid då man tror att Sverige tar slut i Gävle. Siri Holm och Märta Bucht var Luleås motsvarigheter till Matilda Widegren, Ellen Key, Anna Whitlock, Signe Bergman, Frigga Carlberg och andra omtalade rösträttskämpar, betonar hon.
Det handlar alltså om en tid då rösträtten var villkorad och utgick från förmögenhet. Ju rikare man var dess fler röster. Och när justitieminister Hjalmar Hammarsköld 1902, förslog att inte ge kvinnorna rösträtt utan låta deras makar få två istället, skruvades rösträttskampen upp.
– Då bildades först två lokala föreningar för kvinnors rösträtt i Stockholm och Göteborg, som senare skulle bli landsomfattande i Landsföreningen för kvinnors politiska rösträtt. Och i denna förening medverkade både Siri och Märta. Bara i Norrbotten fanns 13-14 lokalföreningar. Länets kvinnor var verkligen engagerade i kampen, säger Marianne Westin.
Men Siri Holm och Märta Bucht var inte bara engagerade i kampen för kvinnors rösträtt, utan var också mycket aktiva i nykterhetsrörelsen, fredsrörelsen, djurskydd, barnsrätt, hembygdsrörelsen och folkbildning.
– Siri Holm blev också den första kvinnan som valdes in i stadsfullmäktige i Luleå och den sjätte kvinnan i hela landet när hon valdes in 1910. Hon blev dock inte återvald, troligen för att hon emellanåt röstade emot partilinjen i sitt parti Allmänna valmansförbundet, dåvarande högern, säger Marianne Westin.
Förläggaren Peo Rask på Black Island Books beskriver "Stridbara Siri och Modiga Märta" som främst en faktabok men där även skribenterna Jessica Rosengren, nyhetsredaktör på Norrbottens-Kuriren, Karin Tjernström, arkivare på Norrbottens museum tillsammans med huvudförfattaren Marianne Westin bjuder på sina egna personliga berättelser och kvinnor som påverkat dem.
Boksläpp sker på lördag den 18 september.