Nu har Sara Lidman fått en permanent utställning

"Sara i byn – byn i världen", den första permanenta utställningen om Sara Lidmans liv, öppnades i Missenträsk skola nyligen. Här får man nya nycklar till hennes värld.

Med gratis bakelser till publiken invigdes den permanenta utställningen om Sara Lidman i Missenträsk skola. på bild ses:
Marika Westermark, Ellenor Lindgren, Ulla Danielsson, Ulla Stenberg och Harald Larsen.

Med gratis bakelser till publiken invigdes den permanenta utställningen om Sara Lidman i Missenträsk skola. på bild ses: Marika Westermark, Ellenor Lindgren, Ulla Danielsson, Ulla Stenberg och Harald Larsen.

Foto: Yvonne Rittvall

Kultur2021-07-11 06:00

– I sina dagböcker har Sara Lidman ofta beklagat att hon inte givit tillbaka något till sina hemtrakter, Missenträsk, där hon fått så mycket. Med utställningen "Sara i byn – byn i världen" är hon tillbaka i byn och ger av sig själv, konstaterade Harald Larsen tidigare kulturchef i Skellefteå under invigningen i Missenträsk skola.

Utställningsprojektet, som pågått under flera år, skapades i samarbete med Sara Lidmansällskapet, Missenträsk bygdegård, Harald Larsson, idégivare och Ellenor Lindgren, skådespelare och curator för utställningen.

I Raggsjöliden visas Torgny Lindgrens barndomshem och författarmiljö för allmänheten och i Hjoggböle P O Enquists, men i Sara Lidmans hemby har detta inte gjorts tidigare. Ett projektstöd på 1,2 miljoner kronor från Leader, Jordbruksverket Skellefteå Älvdal och EU har dock nu även bidragit till renovering av den gamla skolan i Missenträsk som också används av byaföreningen i olika sammanhang. 

När Sara Lidman gick bort 2004 hade hon skrivit in Västerbotten i världslitteraturen. Hennes hus i Missenträsk donerades till Umeå universitet som ett retreat för författare, konstnärer och forskare. Huset är stängt för allmänheten.

 Men eftersom intresset för författarmiljöer vuxit under åren blev idén om en utställning i den gamla skolan i Missenträsk allt starkare.

 I skolan, där Sara Lidman gick åk 1-6, kommer man rakt in i hennes värld. I fokus står hennes tänkvärda ord med olika tematik som ”Västerbottens kvinnor är som skapta att lära överheita veta hut”, en tidningsrubrik bland många i utställningen.

 – Jag hoppas att besökarna tar med sig hennes ord hem. De är både vackra och fyllda av allmänmänskligt samhällsengagemang vilket har gjort henne till en förebild för mig, säger Ellenor Lindgren.

Trots den 31 gradiga värmen i skuggan samlades Missenträskborna och många tillresta kring invigningen.

– Sara är här idag, såklart, i sin himmel någonstans. Otroligt glad och stolt över vad ni ställt till med, sa Ulla Danielsson, systerdotter till Sara Lidman.

  Bland besökarna i utställningen var Emma Johansson, Skellefteå och Elina Hedlund, Byske. Båda 24 år och studerande museologi vid Uppsala universitet respektive språkkunskap vid Umeå universitet där Sara Lidman var hedersdoktor och professor vid humanistiska fakulteten.

Hur upptäckte ni Sara Lidman?

– Intresset för hennes böcker kommer hemifrån. Hon har bidragit till att jag ser mig själv, Norrland, språket, byarna med nytt perspektiv, sa Elina Hedlund.

– Utställningen är ett perfekt sätt att hedra Sara Lidman, konstaterade Emma Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!