– Nu hoppas vi på vår sommarteater Romeo&Julia. Än har partyhattarna inte åkt av, säger Fransesca Quartey, VD Västerbottensteatern.
Det var alltså år 1980 som Skellefteå utsågs att bli säte för Västerbottens länsteater. Inte helt självklart eftersom Umeå är länets residensstad, men Umeå gav upp striden om länsteatern under 70-talet i samband med staden fick den blivande Norrlandsoperan.
– Avgörande var också att Västerbottensensemblen bildades i Skellefteå 1969 i Riksteaterns regi. Syftet med den satsningen var att skapa ett aktivt kulturliv i hela landet, säger Fransesca Quartey.
Hon klev själv in på teatern år 2013 och beskriver Västerbottensteatern som en regional scen i nära dialog med sin publik och sin stad.
– Det är en mycket fin teater. Det menar jag, även om jag är part i målet, skrattar hon.
Med tidigare anställningar på bland annat Unga Klara och Dramaten samt regiuppdrag på olika länsteatrar runt om i landet menar hon att Västerbottensteatern, liksom alla länsteatrar har sin egen profil och själ.
– När jag kom till teatern slogs jag av den starka berättartraditionen som präglade teatern. En stark profil som verkligen var värd att bevara och utveckla där både Sara Lidman, Torgny Lindgren och PO Enqvist varit tongivande röster på teaterscenen genom åren.
Idag vilar därför teatern på tre ben; Teateravdelningen, UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum, alla med varsin avdelningschef och tydliga unika uppdrag.
– UngHästen, som uteslutande jobbar för och med ungdomar, var från början en verksamhet under socialkontoret och fyller 20 år i år. Deras uppdrag är främst pedagogiskt i mötet med skolor och ungdomar i länet medan Nordiskt Berättarcentrum arbetar för utveckling av berättarkonsten på den nordiska arenan. Och Teateravdelningen, ja de arbetar med att sätta upp föreställningar under den konstnärliga ledaren Bobo Lundén.
Den mycket förtydligade organisationen kom till i skuggan av den omdebatterade nedläggningen av föreställningen "Röst" den 23 september 2017.
Då var Fransesca Quartey både VD och konstnärlig ledare och det var hon som två dagar innan premiären av föreställningen tog beslutet att skjuta upp föreställningen för sedan lägga ned pjäsen. Syftet med uppsättningen var att skapa en pjäs som skulle inspirera unga människor att rösta. Ämnets karaktär fick kommunala moderata politiker att ifrågasätta om att nedläggningsbeslutet var politiskt medan Dramatikerförbundets ordförande Pia Gradvall menade att tendensen var oroväckande. Hon syftade på att även Riksteaterns föreställning "Främling" lagts ned kort tid före premiären och efterlyste en stabil struktur för den konstnärliga processen.
– Mitt beslut byggde helt på konstnärliga grunder och efter den mycket smärtsamma perioden på teatern gjorde vi en total omorganisation. Vi drog lärdomar och har skapat tydliga arbetsrutiner och ansvarsområden. Exempelvis är jag numer bara VD. Det konstnärliga ledarskapet vilar på Bobo Lundén som jobbar tätt tillsammans med dramaturgen Tora von Platen.
Fransesca Quartey menar att den turbulenta perioden ligger bakom dem. Nu blickar de framåt och även om sorgen över att tvingas stänga teatern just som pjäsen "Tre systrar" gjorde succé på deras scen i clownversion, menar hon att mycket av jubileumsåret återstår.
– Förutom vår traditionella sommarteater väntar en jubileumsföreställning till hösten. En nyskriven publik pjäs som har premiär i oktober. Dessutom ser vi framemot att äntligen få flytta in i Sara-huset, det nya kulturhuset som tillägnats Sara Lidman, nästa år. Det kommer verkligen att bli fint för oss och övriga kulturverksamheter vi ska dela huset med. Ett verkligt lyft för staden, säger Fransesca Quartey.