Luleå blev Hitlers visthusbod under kriget

Jan Bergsten fortsätter sin långa bokserie om tåg och järnvägar. Hans nya bok ”När kriget tog tåget” kommer säkert att locka många läsare. Här berättas om många dramatiska händelser från krigsåren 1939–1945.

Finska krigsbarn i svenskt tåg 1944. 70 000 barn evakuerades till Sverige. 5 000 stannande kvar hos sina svenska fosterföräldrar efter kriget.

Finska krigsbarn i svenskt tåg 1944. 70 000 barn evakuerades till Sverige. 5 000 stannande kvar hos sina svenska fosterföräldrar efter kriget.

Foto: Pressbild

Kultur2021-05-19 06:00

Litteratur

Jan Bergsten

När kriget tog tåget 

Trafik-Nostalgiska Förlaget

Bergsten har haft tillgång till tidigare hemligstämplat material, och man häpnar över de omfattande transporter av soldater och krigsmateriel för nazi-Tysklands räkning, som genomfördes i det neutrala Sverige under de första krigsåren. 2,2 miljoner soldater åkte genom vårt land, och vart femte godståg var lastat med krigsmateriel och förnödenheter till de tyska arméerna.

Ett avsnitt har rubriken ”Luleå blev Hitlers visthusbod” och handlar om hur tyskarna redan 1940 byggde upp en förrådsverksamhet i massamagasinen i Karlshäll, där 30 000 ton livsmedel skulle lagras. 

Från och med 1941 började tåg rulla från Tyskland till Luleå och verksamheten expanderade och nya förråd anlades i Karlshäll, Södra hamn och Gammelstad.

Den tyska tågtrafiken orsakade en svensk politisk kris midsommaren 1941. I samband med att Hitler angrep Sovjet, krävde Tyskland och Finland att Sverige skulle tillåta transitering av en hel fullt utrustad infanteridivision (cirka 14 700 man). Sverige sa ja till sist, och de 105 tågen bevakades av 15 000 svenska soldater.

Det rådde till en början mycket hysch-hysch om den tyska tågtrafiken, men den handlade uppenbart inte bara om tyska soldater som åkte till eller från permissioner. I juli 1941 exploderade ett ammunitionståg i Krylbo. Ett tjugotal personer skadades, men massmedia skrev knapphändigt om händelsen och ammunitionen förblev utan ägare i rapporterna.

Bergsten framhåller att kung Gustav V och andra i kungahuset var tyskvänliga liksom många militärer och folk i de högre samhällsklasserna. Men opinionsläget ändrades och i augusti 1943 rullade de sista tysktågen genom Sverige.  

När kriget äntligen tog slut måste en stor mängd krigsfångar transporteras hem, och delvis skedde det med svenska tåg. Ryska fångar, som av tyskarna tvingats till slavarbete i Norge, anlände till Karlshäll i Luleå sommaren1945. Tidningarna i Luleå ägnade stor uppmärksamhet åt händelsen. Ryssarna fick bo i tält i Karlshäll medan de väntade på fartyg som skulle ta dem hem till Sovjet. Tältlägret blev ett populärt utflyktsmål. Ryssarna spelade och sjöng och dansade för luleborna. 

Bergstens innehållsrika bok innehåller intressanta upplysningar om både stora och små händelser, som tilldrog sig på svenska tåg under kriget. Dessutom redovisas tekniska data om alla typer av lok och vagnar som användes under denna tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!