– Jag fyllde 70 år nyligen, men bättre sent än aldrig, heter det ju, säger musikern Björn Sjöö.
Intervjun sker i Björn Erixons studio på Östermalm i Luleå. Det är här som Björn Sjöö tillsammans med handplockade musiker spelar in låtar från sin rika produktion från 80-talet och framåt. Musik som förvisso spelats live, men inte getts ut varken på skiva eller i någon annan kanal.
– Tidigare, när jag spelade med band hade man kontakt med skivbolag som föreslog att man skulle spela in en skiva. Det saknar jag nu, men är god vän med Björn Erixson som har en fin studio, ler han.
För de som möjligen inte stött på en av Luleås mycket kända musikprofiler, i alla fall i sin hemstad, har Björn Sjöö sedan början 1970-talet sysslat med musik och teater. Han har spelat med Anton Swedbergs Svänggäng, Rekyl och Norrlåtar för att bara nämna några musikaliska konstellationer genom åren och inte minst har han sedan 1984 arbetat som musiklärare på gymnasieskolan Lärkan i Luleå. Under samtalets gång hänvisar han till många barn- och ungdomar han undervisat. Några av dem är också musiker på hans skiva, eller delaktiga på annat sätt.
Det är ett 20-tal låtar som spelas in. Nio till tio av dem kommer att ges ut som ett vinylalbum med namnet "Ung och stark". Resterande låtar kommer att släppas i digitala medier eftersom.
– Vi hoppas kunna ge ut skivan i mitten av december. Egentligen hade vi planerat för en spelning i samband med skivsläppet, men det får vänta med anledning av coronapandemin. Några av oss tillhör ju nästan riskgruppen.
Det är nämligen vänner han bjudit in som musiker och en hel del av dem drar upp medelåldern. När Björn och Björn tänker efter är nog den yngsta i 40-årsåldern.
– Men de är alla superbra musiker. Och det roliga är att ingen tackat nej. Den rikskända gitarristen Ola Gustavsson bad närmast om att få vara med på inspelningen och spelar på flera låtar.
När inspelningen började var det dock en sättning på tre personer; Mats Danell, trummor, Tommy Skotte, bas och så Björn Sjöö på gitarr och sång. Sedan har ett 20-tal musiker tillfrågats och medverkat beroende på vilket sound Björn Sjöö tänkt sig.
– Det är lite ovant att bestämma, men eftersom alla är så duktiga har det varit en smidig arbetsprocess.
Förutom musiken har Björn Sjöö även skrivit alla texter, förutom en – en översättning av en av William Shakespeares texter. Sången framförs också på svenska till alla låtar i olika musikaliska stilar som återfinns på den kommande skivan.
– Jag skriver på svenska för att jag bor i Sverige. Hade jag velat satsa på en internationell karriär hade jag skrivit på låttexter engelska, säger Björn Sjöö.