Musiklärarutbildning hotas av nedläggning

I våras togs beslut om att lägga ned tre utbildningar på Luleå tekniska universitet efter kritik från Universitetskanslersämbetet. Nu hotas även ämneslärarutbildningen i musik av nedläggning.

Ämneslärarutbildningen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i ämnet musik hotas av nedläggning. Det har fått anställda på Musikhögskolan att reagera. "Jag vet ingen Musikhögskola i Norden som saknar musiklärarutbildning", säger Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning och lärarrepresentant i Filosofiska fakultetsnämnden vid Luleå tekniska universitet.

Ämneslärarutbildningen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i ämnet musik hotas av nedläggning. Det har fått anställda på Musikhögskolan att reagera. "Jag vet ingen Musikhögskola i Norden som saknar musiklärarutbildning", säger Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning och lärarrepresentant i Filosofiska fakultetsnämnden vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Kenny Johansson

Kultur2020-10-16 14:00

– Det kom som en överraskning. Vi trodde att ett arbete pågick för att åtgärda problemen som förde andra ämneslärarutbildningar, säger Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning.

– Ingenting är klart ännu. Beslut kommer i november, säger Bo Jonsson, universitetslektor i nationalekonomi och tillförordnad prefekt för institutionen för konst, kommunikation och lärande.

På grund av kritik mot ett flertal utbildningar vid Luleå tekniska universitet påbörjades arbetet med en omorganisation med syfte att stärka verksamheten inom den filosofiska fakulteten. En stor orsak var att man var rädd att förlora examensrätter för utbildningar som är centrala för universitetets verksamhet, bland annat en del ämneslärarutbildningar, varav musik var en av dem.

Under våren togs ganska snart beslut om att lägga ned kandidatprogrammet Journalistik och medier, Visuell gestaltning med två inriktningar samt ämnet dans i ämneslärarutbildningen. Alla tre hade fått kritik för brister inom forskningsmiljön och att den vetenskapliga grunden i utbildningarna inte höll nog hög nivå.

– Det är lite olika orsaker till att universitetet inte såg någon möjlighet att rätta till de problem som Universitetskanslerämbetet påpekat. För Journalistik och medier handlar det om en utbildning som vi historiskt försökt att höja den vetenskapliga nivån genom forskning och nyrekrytering. Tyvärr har det inte fungerat efter två omtag och när söktrycket dessutom varit vikande togs beslut om nedläggning, säger Bo Jonsson och fortsätter:

– Vad gäller kandidatprogrammet Visuell gestaltning med två inriktningar som getts i Skellefteå var det den enda konstnärliga utbildningen på den platsen och universitetet såg därför ingen möjlighet att bygga upp en bra forskarmiljö. Och för ämnet dans inom ämneslärarutbildningen har den bara lockat 2-3 studenter de senaste åren. Därför var det inte rimligt att fortsätta.

Nu hotas som sagts även ämnet musik inom ämneslärarutbildningen.

– Det verkar gå åt det hållet, säger Petter Sundkvist, som förutom sin professur i musikalisk gestaltning även sitter som lärarrepresentant i Filosofiska fakultetsnämnden på Luleå tekniska universitet.

Han menar att nämnden, samt både konstnärligt utskott och utbildningsutskott, med oro noterat den bristande aktivitet som rått gällande hanteringen av ämneslärarutbildning med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i ämnet musik. Dessutom riktas i ett brev till rektor kritik mot att det saknas musikkompetens inom den projektgrupp som nu leder arbetet med ett åtgärdsprogram för ämnen som inte fick godkänt i utvärderingen.

– Den pågående omorganisationens syfte var att stärka universitetet – inte att lägga ned utbildningar, säger han.

I brevet till rektor, som bland annat är undertecknat av Petter Sundkvist, framgår det att den tillförordnade prefekten föreslagit en nedläggning av musiklärarutbildningen och att rektorn Birgitta Bergvall-Kåreborn gett Bo Jonsson, i sin roll som tillförordnad prefekt, i uppdrag att skriva en avvecklingsplan, trots att ärendet inte ännu hade ehandlats i vare sig utbildningsutskott, konstnärlig utskott eller nämnd. 

Men det dementerar Bo Jonsson.

– Jag var inte på det möte som man hänvisar till i skrivelsen till rektor. Det finns inget beslut förrän i november. Jag ser snarare brevet som en tolkning av det som sades, för min del oklart vad. 

Petter Sundkvist å sin sida menar att en musikhögskola utan musiklärarutbildning vore att beträda okänd mark.

– Jag känner inte till någon musikhögskola i Norden som saknar musiklärarutbildning. Dessutom har vi bara i höst tagit in elva musiklärarstudenter som går ut först 2025. De måste få en adekvat utbildning även om utbildningen läggs ned. Det vill säga, bristerna måste hur som helst åtgärdas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!