Många konsthallar och museer håller stängt under pandemin. Men med regeringens nya förslag ska de omfattas av begränsningsförordningen, och alltså kunna hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt med smittskyddsregler som liknar dem som i dag gäller för butiker, enligt Amanda Lind.
Regeringen föreslår också ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken differentierade utifrån risk för smittspridning.
– Det här möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar, i stället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik om man anordnar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Amanda Lind.
Kulturbranschen är försiktigt positiv till de nya förslagen. Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer, menar att de länge har arbetat för just detta.
– Äntligen en mer träffsäker reglering, museerna är något av den mest smittsäkra plats man kan tänka sig, med stora lokaler och lång tid på sig att säkra med städning medan butiker som har mycket trängre lokaler har kunnat hålla öppet. Det är något som vi har tryckt på intensivt för, säger hon.
Även om hon förstår vikten av att hålla smittläget nere, tycker hon att det har känts som lång period då reglerna har framstått som paradoxala. Det gör även Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, som ändå är glad över att man ska börja se på verksamheterna mer differentierat.
– Det är jättepositivt att man nu tänker göra det i pandemilagen. Sedan återstår ju att vad Folkhälsomyndigheten kommer med för ytterligare restriktioner, är det kvadratmeter man kommer räkna på eller antalet meter mellan de sittande i en publik?
Operan är beredd att förhålla sig till de nya restriktionerna, som hon dock tycker har dröjt "vanvettigt länge"
Peter Fornstam, vd Svenska Bio, tycker att beskedet låter som en öppning om "don efter person".
– Det här låter som att regeringen tänker anpassa situationen efter verkligheten. Men man undrar om det verkligen kommer att gälla från den 11 mars eller om det blir från den dagen då man vågar skicka den signalen. Jag är lite orolig för att det här bara är signalpolitik, säger han.
Joppe Pihlgren på Svensk live har hela tiden drivit frågan att nedstängningarna ska utgå från de olika förutsättningarna.
– Vi tycker att det är jättebra att man öppnar upp för att göra det just mer träffsäkert, det var det som var hela tanken med pandemilagen, säger han och vågar sig på att sia om sommaren:
– Det kanske räddar sommaren för en del aktörer, det kan man hoppas på.
Den nya förordningen föreslås gälla från den 11 mars och skickas nu på remiss fram till den 26 februari. Folkhälsomyndigheten måste först yttra sig om vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för publik, och även när det kan bli aktuellt att ändra taken.
Den 12 mars förra året begränsades allmänna sammankomster till 500, vilket senare justerades till 50 och sedan 8 personer.