– Det är ett projekt jag hållit på med i många år, säger manusförfattaren och kompositören Nina Nordvall Vahlberg.
När Nina Nordvall Vahlberg fick egna barn började hon intressera sig för sitt samiska arv på sin mammas sida – ett intresse som ledde till att hon började släktforska och fann att hennes släkt funnit och verkat i trakterna kring Purkijaur, Saskam och Vajmat utanför Jokkmokk.
– När jag sedan kom över rättegångsprotokoll från 1826 som var otroligt utförliga såg jag möjligheten till att skriva ett teatermanus med mordet på min anfader Påhl Ettik som utgångspunkt, säger hon.
Påhl Ettik bodde på ett nybygge i Saskamjaure som hans föräldrar anlagt. Han syster var Inga Ettik Hansson (en anmoder till manusförfattaren) och deras mor kom från en skogssamisk släkt som levt kring Jokkmokk.
– Påhl förlorade troligen hemmanet i en så kallad "syning" som staten gjorde. Det innebar att om du inte byggde fler byggnader eller bröt ny mark kunde man förlora hemmanet. Påhl Ettik valde att bo kvar på platsen och blev hotad till livet av dem som kom att äga marken, och till slut dödad. Förvisso en otäck historia men som även lyfter aktuella frågor om vem som var först, säger hon.
Syftet med hela teaterprojektet är att skapa en återkommande sommarteater och bygga upp en amatörteaterverksamhet i Jokkmokk.
– Det är min vision i alla fall. Jag hoppas att denna föreställning där proffs och amatörer möts ska väcka intresse för fortsatt teaterverksamhet, säger hon.
Teaterföreställningen kommer som sagts att spelas utomhus på plats där Påhl Ettik levde och dog och kommer också innehålla en rundvandring med historiska inslag.
– Det är en mycket vacker plats vid Lilla luleälv där publiken kommer att få möta Påhl Ettik som en duktig jojkare och berättare och de människor som stod honom nära både i vardag och rättegång. Några människor i pjäsen har funnits på riktigt, andra är fiktiva karaktärer. Det blir också mycket musik och dans, närmast en abstrakt upplevelse, säger Nina Nordvall Vahlberg.
Mordet i Saskamjaure har premiär den 19 augusti. Det hålls tre offentliga föreställningar, sedan spelas pjäsen som skolföreställning för kommunens barn och unga från 10 år.
– Nästa år hoppas jag på en uppföljning men då med en annan huvudperson, till exempel pigan, och hennes berättelse, säger Nina Nordvall Vahlberg.