– Fruktansvärt roligt. En verklig överraskning, säger hon.
Det är verket "Till minne av en älv" som visades under Luleå biennalen 2018 som köpts in av Moderna museet, men även verket "Att använda landskap" som Norrakollektivet, bestående av Anja Örn, Tomas Örn och Fanny Carinasdotter, skapade till Statens konstråds utställning "Brytningstider" 2017 tillhör numera museets samlingar.
Inköpen ingår i budgetsatsningarna på kulturen som biträdande finansminister Per Bolund och kulturminister Amanda Lind presenterade den 9 september 2020, där Moderna Museet tilldelades 25 miljoner kronor för inköp av konst till deras samling.
– Visst har vi gått och hoppats på att få ta del av den satsning som kom under värsta coronapandemin. Extra viktigt att kunna delge fler berättelser från norr.
"Att använda landskap"berättar om skärningspunkten mellan gruva och natur med utgångspunkt i dagbrottet Aitikgruvan i Gällivare.
– Vi cirklade runt hålet och sökte gränsen där naturen börjar– var det på den plats där bullret inte hörs eller kanske där staketet går? Det var mycket oklart, säger Anja Örn.
Verket består av en trekanals videoinstallation där konstnärstrion ringade in skärningspunkten via bilder, foton och röster från människor som lever i gruvans skugga tillsammans med konstnärernas egna reflektioner. Konstnärstrion har sedan återvänt till platsen i sin konstnärliga praktik för att berätta om vad som händer i Norrbotten och vad som händer med byn Sakajärvi när dagbrottet expanderar.
– Sakajärvi är bara en av många platser i norr och vi kommer att följa processen lite till. Nu är vi mer inriktade på att undersöka företeelsen att renovera natur och kommer att förflytta oss geografiskt, säger Anja Örn.
Vad betyder det att ingå i Moderna museets samlingar?
– Givetvis har det betydelse för det egna konstnärskapet men som sagts inte minst att även berättelser från norr ingår i det allmänna medvetandet. Det är viktigt för vår demokrati att fler än vi i norr kan reflektera över det som sker här.
Andra konstnärer verksamma i Norrbotten som köpts in till samlingen är; Britta Marakatt-Labba, Mats Wikström, Erik Holmstedt samt Carola Grahn.
– Inte minst Asrin Haidari och Emily Fahléns arbete med Luleå biennalen har varit betydelsefullt för att lyfta konstscenen i norr. Det tog tid, men det går inte längre att blunda för allt spännande som händer här, säger Anja Örn.